Schenkingen

De aan Eyewitness gedoneerde schenkingen zullen nooit worden verkocht, uitgeleend of anderszins vervreemd en altijd in het museum hun plaats vinden en houden.

Geschonken door de heer Koenen

Duitse helm (M35). De helm is door de vader van de schenker na de bevrijding van Sittard op 19 september 1944 meegenomen uit een Duitse schuttersput aan de noordkant van de stad. De helm is sindsdien altijd in bezit gebleven van de familie Koenen. Bijzonder aan de helm is het feit dat de Duitse soldaat aan wie deze helm ooit toebehoorde zijn naam aan de binnenzijde heeft geschreven: W. Kunz.

Anoniem geschonken

Een ingelijste foto van de Canadese soldaat James W. Wilkins, inclusief een foto-overzicht van zijn emblemen en onderscheidingen.  Soldaat Wilkins maakte deel uit van het Canadese regiment ‘Queen’s Own Rifles of Canada’. Wilkins behoorde tot de eerste Canadese troepen die landden op Juno Beach op 6 juni 1944.

Daarnaast nog een ingelijst overzicht van de opmars door Europa van het 5de bataljon van het Britse regiment ‘Coldstream Guards’ en verscheidene emblemen waaronder een embleem van de Amerikaanse ‘7th Armored Division’ en emblemen van het Britse ‘8th Corps’ en de ‘49th West Riding Infantry Division’.

Geschonken door mevrouw H.J.L.Th. Barth-Koenen

Duitse stempels. De stempels zijn afkomstig van de vader van de schenkster. Deze was tijdens de oorlog woonachtig in Maastricht en actief in het verzet. Vermoedelijk zijn de stempels gebruikt voor het maken van vervalste persoonsbewijzen en andere documenten. Op een aantal stempels zijn plaatsnamen herkenbaar, waaronder Maastricht en Vaals.

Geschonken door de heer Van der Beek

Filmprojector (16mm) Bell and Howell Filmosound 179. De projector zou door de vader van de schenker zijn overgenomen van Amerikaanse eenheden. Dit type projector werd geproduceerd vanaf 1945 tot 1949. Of de projector dus ook daadwerkelijk uit de bevrijdingsperiode afkomstig is, is niet met zekerheid te zeggen.

Geschonken door de heer Schepers

Boek ‘Der Reichsberufswettkampf’ uit 1938. Het boek is afkomstig uit de tijdens de bezetting in Geleen gelegen Duitse school.

Geschonken door de heer Heuvelmans

Een Britse machete (door het Nederlandse leger gebruikt in Nederlands-Indië) en een Amerikaanse bajonet voor het M1 Garand geweer, geplaatst op een houten wandbord ter decoratie.

Anoniem geschonken

Het Verzetsherdenkingskruis inclusief miniatuurversie. Het Verzetsherdenkingskruis is een Nederlandse onderscheiding voor deelnemers aan het verzet tegen de bezetters van Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Anoniem geschonken

Bajonet voor de Mosin-Nagant 91/30, een Russisch geweer dat op grote schaal gebruikt werd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Geschonken door mevrouw A. Scholtes-Colijn

Diverse Nederlandse, Amerikaanse en Duitse kranten, tijdschriften en documenten.

Anoniem geschonken

Een Amerikaanse bandenpomp, bedoeld om de banden van de Willys MB of Ford GPW jeeps op te pompen.

 

Geschonken door mevrouw L. van Mourik

Ingebonden uitgave van het NSB-weekblad ‘Volk en Vaderland’, jaargang 1936.

Geschonken door de heer M. Vink

Persoonlijke documenten van Johan v.d. Mark (de grootvader van de schenker) waaronder zijn persoonsbewijs en distributie stamkaart. Daarnaast drie foto’s van Nederlandse militairen waarvan één groepsfoto van een peloton van de Landstorm uit 1916. Het is onbekend of de heer Van der Mark op deze foto’s voorkomt.

Geschonken door de heer M. Chernek

Postzegels uit nazi-Duitsland met daarop de beeltenis van Adolf Hitler, een Nederlandse zilverbon en een uitgave van het Limburgsch Dagblad van 8 mei 1945.

Geschonken door de heer J. Toes.

Verpakking van ‘Nobel’s Plastic Explosive 808’. Deze kneedbare springstof werd door de Britse krijgsmacht gebruikt.

Geschonken door de heer W. Lenssen

Spotprenten over Adolf Hitler en nazi-Duitsland. Daarnaast twee Duitse arbeidsboekjes en lidmaatschapsboekjes van het ‘Deutsche Arbeitsfront’.

Geschonken door mevrouw S. van Dishoeck-Sinfield

Een Britse coloured field service cap, een uitgave van ‘The Journal of The Royal Army Service Corps’ uit januari 1945 en een uitgave van ‘The Highway Code’ door het Britse ministerie van transport.

 

Anoniem geschonken

Munitietasjes, helmschalen van een Nederlandse M34 helm en een Duitse M42 helm, Amerikaans klapschepje met hoes en een Duitse voorraadzak (Heeres Verpflegung). De voorraadzak is hoogstwaarschijnlijk een reproductie.

Anoniem geschonken

Nederlandse militaire landkaarten in metalen houder. De houder bevat gedetailleerde landkaarten van heel Nederland. De set is compleet, een bijzondere schenking.

Geschonken door mevrouw Koedooder

Sierbord ‘Herrijzend Nederland’, uitgegeven door de Societé Céramique te Maastricht.

 

Anoniem geschonken

Asbak gemaakt van de huls van een Amerikaanse 105mm granaat, rondom zijn geweerpatronen geplaatst . Op de asbak zijn teksten aangebracht om de bevrijding te herdenken:  ‘Ik hou van Holland’ en ‘Godbless Amerika’.

 

Anoniem geschonken

Deze ‘Loading Coil C-114’ werd door Amerikaanse verbindingseenheden gebruikt om het signaal in lijnverbindingen in het veld te versterken.

Schenking van de heer Van Pey

Persoonlijke documenten van de uit Maastricht afkomstige sergeant Janssens waaronder foto’s, zijn militaire zakboekje, instructieboekjes, landkaarten en zijn identificatieplaatje. Hieronder een selectie van enkele van deze objecten.

 

Aantal interessante schenkingen voor ons museum!

Duitse M42 helm geschonken door de heer Freek v.d. Wouden.
Bajonetten geschonken door de heer Henny Roost.

Een Nederlandse ‘Hembrug’ bajonet en een Franse ‘Lebel’ bajonet.
Foto Prinselijk gezin en twee woordenboekjes geschonken door mevrouw M. Beckers-Stevens.

Briefkaart van het Prinselijk gezin bij aankomst op vliegveld Teuge in augustus 1945.
Belgisch gesprekshandboek ‘Boys and Girls’ en het Nederlandse boekje ‘In a Nutshell’ om conversaties tussen de geallieerde soldaten en de burgerbevolking te vergemakkelijken.

Foto’s Nederlandse soldaten, anoniem geschonken.

Drie foto’s van Nederlandse soldaten gedurende de mobilisatie tussen augustus 1939 en mei 1940.

 

 

 

Nieuwe schenkingen voor Eyewitness

Afgelopen maand hebben we weer mooie schenkingen mogen ontvangen.

Hier een compilatie van de verschillende stukken:

Een set buro artikelen en lamp uit het hoofdkwartier van de SD te Maastricht.

Een Duitse veldtelefoon gebruikt tijdéns de Rusland veldtocht, zie riem.

Een schaaltje met zand uit Israël.

Brits zwemvest, zeldzaam!

Verschillende originele foto’s van Franz Kanarek

Duitse munitiekist en bajonet, samen met zakboekje van Nederlandse soldaat die in Rotterdam heeft gevochten, mei 1940.

Franse helm WO1, in de blauwe kleur, origineel en apart stuk.

En nog enkele boeken en andere stukken.

 

Weer mooie schenkingen ontvangen, hier een mooie compilatie!

Bijzondere schenkingen.

Een drietal mooie schenkingen ontvangen de afgelopen weken.

 

2  helmen, een zelfgemaakte tabakssnijmachine en een kunstbeen van een Duitse militair die in Heinsberg(Kirchhoven) Dld. woonde. De schenkingen worden nader omschreven bij de nieuws catergorie.

Geschonken door de heer Frank Vlaskamp

Een Duitse radio uit de Tweede Wereldoorlog, de zgn. Volksemfanger 301.
De bakelieten behuizing vd radio is in hele goede conditie, geheel compleet en nog werkend!
Vanwege het propagandistische belang dat ieder Duits gezin een radio in huis had werden de Volksemfangers in opdracht van propagandaminister Dr. Joseph Goebbels door Otto Griessing ontwikkeld. 
Het eerste en originele type, de VE 301 werd op 18 augustus 1933 geïntroduceerd. Deze was destijds te koop voor 76 Deutsche Reichsmark.

 

 

Schenking van de heer Leunissen

Geschonken door de heer Leunissen;
Een schakel van de rupsband van een Amerikaanse tank, gevonden in Klimmen (L).

interesssante schenking, groot papier lot!

Anoniem geschonken;

Groot papierlot bestaande uit een aantal documenten, brieven, twee boeken (waaronder eentje geschreven door Heerlenaar en concentratiekampgevangene ALB. van de Poel over het concentratiekamp waar hij gevangen heeft gezeten… Neuengamme (18 kilometer ten zuidoosten van Hamburg). Verder twee zeldzame pamfletten, door de Geallieerden afgeworpen, in antinazistische toon. Hetgeen ook erg interessant is, is de fietsenvordering voor herenfietsen in de Gemeente Heerlen.

 

Geschonken door dhr. Bart van Schöll;

Nederlands spel “Laf en Flink tijdens Hinkepink” uit de oorlogsjaren, waarmee de Duitse bezetter en de NSB op de hak worden genomen.

Anoniem geschonken;

Vijf tekeningen uit het oorlogsjaar 1940, waarmee vanaf januari tot april 1940 de aanloop tot de oorlog in Nederland wordt weergegeven. Met de originele omslaghoes.

 

Geschonken door dhr. Menno Vergouwen;

Een viertal kopieën van brieven over een Nederlands, joodse vrouw die in 1944 in Westerbork terecht is gekomen, en waar na de oorlog nooit meer iets van vernomen is…

 

Geschonken door dhr. B. Crijns;

Ziekenkaart uit 1944 verstrekt aan zijn oma, vanwege het feit dat zij tbc had opgelopen.

 

Anoniem geschonken;

Printje van een Belgisch kaartje, waarmee dmv middeleeuwse tekeningen over het verslaan van het nazi regime door de geallieerden wordt weergegeven.

 

Geschonken door dhr. Hans Boessenkool;

Een asbak gemaakt van een Engelse huls. De asbak is gemaakt door een ingekwartierde Canadese soldaat, die deze asbak maakte voor de opa die in huis woonde…

 

Anoniem geschonken;

Een ongeopend Amerikaans blik koffie.

Anoniem geschonken;

De hoorn van een Engelse en een Duitse veldtelefoon.

 

Anoniem geschonken;

Een Duitse klapschep en veldfles, en een Amerikaanse veldfles en eetblik.

 

Anoniem geschonken;

Een Engelse PIAT (Projector, Infantry, Anti Tank). Zeer zeldzaam!

 

Anoniem geschonken;

Een Tsjechische VZ24 karabijn, met bijbehorende bajonet.

 

Geschonken door dhr. Bas Dijkstra;

Een patroonbandlader in zijn originele kist.

 

Geschonken door dhr. Hans Boessenkool

Twee Canadese klapstoeltjes, achtergelaten door ingekwartierde soldaten.

 

Geschonken door Louis Hilgers;

Twee originele films uit WO2, waarvan eentje over de “Hitlerjugend”. Compleet met de projector om deze af te spelen.

 

Geschonken door de familie de Meurichy;

Groot lot bestaande uit kranten, fotoalbum, losse foto’s, distributie stamkaarten, boekjes, een aantal exemplaren van “De Wacht”, fotoboeken, rode kruis papieren etc.

 

Geschonken door dhr. Muyris uit Heibloem;

Een lamp spiegeltje. Deze werd ten tijde van verduistering rond de lamp bevestigd, zodat de lichtstraal, door de spiegel, werd vermeerderd in lichtstralen. Zeer zeldzaam item!

 

Anoniem geschonken;

66 delen van de oorlogse serie “Signaal”. Allemaal in Nederlands.

 

Anoniem geschonken;

Honderden Duitse “Feldpost” brieven met envelop, verzameld in een grote klapper.

 

Anoniem geschonken;

Nederlandse uitgave van het boek over Hermann Göring, "Werk en Mensch".

 

Geschonken door US War Cemetery Margraten;

Twee ongebruikte lijkdoeken. In deze zijn de Amerikaanse soldaten begraven die op het kerkhof liggen.

 

Geschonken door dhr. Leunissen;

Een schakel van de rupsband van een Amerikaanse tank, gevonden in Klimmen (L).

 

Anoniem geschonken;

Een Amerikaanse 37mm huls.

 

Geschonken door Teun Dierx en dhr. Jos Zillen;

Een vijftiental Derde Rijk postzegels.

 

Geschonken door dhr. & mevr. Veger;

Vier Nederlandse zwaarden (pre) WO2.

 

Geschonken door mevr. Claessen;

Een Reichsarbeitsdienst soepterrine, die mevr. Claessen van haar schoonmoeder Johanna Jacobs uit Susteren heeft georven.

 

Anoniem geschonken;

Duits ijzeren kruis (EK), in 2012 in de grond gevonden in de omgeving Landgraaf (NL) en Übach- Palenberg (D). Daarnaast vier originele inplakfoto’s voor in een Duits verzamelalbum. Ongebruikt!

 

Geschonken door dhr. Paul Huyskens;

Nalatenschap van zijn ouders, die beiden bij het Limburgse verzet zaten tijdens WO2. O.a. Het verzetsherdenkingskruis van zijn vader, de miniatuurversie en de bijbehorende oorkonde zijn deel van deze nalatenschap…

 

Anoniem geschonken;

Twee Franse en één Nederlandse Signaal, samen met een Amerikaans tijdschrift “Collier’s” uit 1943.

 

Geschonken door dhr. Teleng;

Amerikaans staartstuk van een mortiergranaat, aluminium kop van een mortiergranaat en een kogel van een .50 kaliber machinegeweer.

 

Geschonken door Dhr. Chernek;

Staartstuk van een Amerikaanse mortiergranaat en de afdichtring en aluminium kop van een mortiergranaat, gevonden in het Hürtgenwald.

 

Anoniem geschonken veldtelefoons.

Twee Engelse veldtelefoons, gevonden bij een huisopruiming in Sittard. Helaas zijn beide telefoons naoorlogs overgeverfd.

 

Persoonsbewijs. Geschonken door dhr. Kok

Zijn eigen persoonsbewijs uit de oorlog.

 

Anoniem geschonken US M1 Carbine geweer.

In 1945, door een ingekwartierde US soldaat in Geleen, geruild tegen een fles wijn. Deze M1 Carbine is geproduceerd door een zeldzame maker: “Saginaw”. Van de ongeveer 6.500.000 geproduceerde M1’s, zijn er een kleine 224.000 door “Saginaw” geproduceerd.

 

Anoniem geschonken; 6-tal wapens

6 wapens afkomstig van het verzet. O.a. twee WO1 karabijnen en een eigen gemaakt .22 geweer. Verder een Britse stengun, een Britse Lee Enfield, een Duitse K98 en een Duitse MP40.

 

Geschonken door dhr. Hendrix; Britse & Amerikaanse hulzen

Een zevental Britse en Amerikaanse hulzen, gevonden in een huis aan de Langeberg in Brunssum.

 

Geschonken door dhr. Cuypers; Bajonet

Een Duitse K98 bajonet, gevonden in 1970 in een drooggevallen put van het huis aan de Maastrichterlaan 114 in Beek.

 

Geschonken door dhr. Genders; Engelse ongeopende, pijptabak blik met volledige inhoud.

Engelse ongeopende, pijptabak blik met volledige inhoud.

 

Geschonken door dhr. Van Deursen; Sabel & Bajonet

Een keizerlijke Duitse sabel uit de 1e Wereldoorlog en een Duitse K98 bajonet met schede (nummergelijk).

 

Geschonken door dhr. Pepels uit Stein; "Onderdrukking en verzet"

De complete serie “Onderdrukking en verzet” en de Duitse wetboeken voor het bezette Nederland (vanaf deel 1940 t/m deel 1943).

 

Anoniem geschonken; Herdenkingstegel van de inval op Nederland, gevonden bij een huisopruiming.

Herdenkingstegel van de inval op Nederland, gevonden bij een huisopruiming.

 

Anoniem geschonken; Duits sein-/ lichtpistool WO1.

Duits sein-/ lichtpistool WO1.

 

Nederlandse leren beenkappen WO2

Geschonken door de familie Eggen; Nederlandse leren beenkappen WO2

 

Derde Rijk Postzegels, anoniem geschonken

Anoniem geschonken; Twaalftal Derde Rijk postzegels.

 

Groot papierlot, anoniem geschonken

Anoniem geschonken; Groot papierlot bestaande uit een aantal documenten, brieven, twee boeken (waaronder eentje geschreven door Heerlenaar en concentratiekampgevangene ALB. van de Poel over het concentratiekamp waar hij gevangen heeft gezeten… Neuengamme). Verder twee zeldzame pamfletten, door de Geallieerden afgeworpen, in antinazistische toon. Hetgeen wat ook erg interessant is, is de fietsenvordering voor herenfietsen in de Gemeente Heerlen.

 

Instructieboekje, anoniem geschonken

Anoniem geschonken; Een Duits instructieboekje voor “Flakartilleristen” en een fotomapje. De inhoud van het fotomapje bestaat uit een drietal normale foto’s en drie negatieven waarbij op twee hiervan Duitse soldaten zitten te rusten. Het derde negatief is van de normale foto waar het huis opstaat.

   

"SA" Mouwband, geschonken door dhr. Martens

Geschonken door dhr. Martens uit Geleen; Een “SA” mouwband, een “Partei” mouwband, een "Eichenlaub & Kokarde” voor op de NSDAP Schirmmütze en een bronzen “Mutterkreuz”.

 

Gasmaskerbus en gasmasker, anoniem geschonken

Geschonken door een anonieme gever; een Duitse gasmaskerbus en bijbehorend gasmasker. De gasmaskerbus is destijds achtergebleven in het dorp Genhout nabij Beek.

 

Engelse MKII helmschaal, geschonken door dhr. Scheffers

Geschonken door dhr. Scheffers; een Engelse MKII helmschaal. De helmschaal is naoorlogs overgeverfd.

 

Boeken, proclamatie Hitler, geschonken door de Heemkunde vereniging Beek

Geschonken door de Heemkunde vereniging Beek; een aantal boeken uit de oorlog, waaronder een proclamatie van Adolf Hitler.

 

Engelse koptelefoon, geschonken door dhr. Eggerdink

Geschonken door dhr. Eggerdink uit Maastricht; een Engelse koptelefoon. Helaas is in de naoorlogse tijd een nieuwe kabel toegevoegd.

 

Oorlogsitems, geschonken door mevr. Dalpke

-5 dagboeken die mevr. Dalpke zelf heeft bijgehouden vanaf 10 mei 1940 t/m 21 oktober 1944. -Zakboekje dat ook door mevr. Dalpke is beschreven onder de titel “Kriegserlebnisse” van 10 mei 1940 t/m 22 november 1944. -Het persoonsbewijs van mevr. Dalpke. -Identiteitsbewijs van mevr. Dalpke van de Luchtbeschermingsdienst Gulpen. -Een aantal uitnodigingen aan mevr. Dalpke voor, door de Geallieerden georganiseerde, dansavonden. -Een brief aan haar ouders waarin zij verteld dat zij in het organisatiecomité zit van deze dansavonden. -Civiele slobkousen. -Mapje met daarin 10 “prachtgezichten” van Maastricht.

 

Amerikaans romans, anoniem geschonken

Door een anonieme schenker verkregen romans, die door het Amerikaanse ministerie van oorlog aan het leger en haar troepen werden uitgereikt.

 

Engelse bonnenboekjes, geschonken door een Engelse bezoeker

Door een Engelse bezoeker gegeven Engelse bonnenboekjes voor kleding en een Engelse nationale registratie- identiteitskaart.

 

2 Liederboekjes, anoniem geschonken

Geschonken door een anonieme gever; 2 liederboekjes voor Duitse soldaten.

 

Missaal, geschonken door dhr. Gilissen

Door dhr. Gilissen geschonken Missaal. Dhr.Gilissen zat als Nederlander vanaf 1944 als tolk in het Amerikaanse leger Dhr. Gilissen droeg deze, gedurende zijn gehele diensttijd bij zich. Onder andere tijdens de slag om het Hürtgenwald en bij de bevrijding van concentratiekamp Bergen Belsen, heeft hij, naar eigen zeggen, veel aan deze bijbel gehad…

 

Amerikaanse noodzender, geschonken door dhr. van Waasdijk

Deze zenders werden ook door de Britten en Canadezen gebruikt.

 

Diverse items, geschonken door mevr. Vroemen

Geschonken door mevr. Vroemen uit Beek; een stapeltje foto’s en het militaire zakboekje en identiteitspenning van haar vader in dienstijd bij het Nederlandse leger omstreeks 1940. Haar vader was pontonnier tijdens de Duitse inval in Nederland...

 

Persoonsbewijs, geschonken door een dochter van Theodoor Hubert

Door een dochter geschonken persoonsbewijs van haar vader.

 

Jeugdboek, geschonken door mevr. Engels-Nelissen

Geschonken door mevr. Engels-Nelissen; een jeugdboek over twee jongens in oorlogstijd. Zij heeft zelf nog uit het boek gelezen en er mee gespeeld. Het boek kwam samen met 3 Nederlandse bevrijdingsposters.

 

Boekje, anoniem geschonken

Verkregen door een anonieme schenker; Een leuk boekje over de "Luchtbeschermingsdienst Amsterdam", waarin de gehele organisatie en haar werking wordt beschreven. Het boekje wordt aangevuld met leuke, eigentijdse advertenties.

 

Gedichtenboekje, anoniem geschonken

Een leuk boekje met "de mooiste gedichten over verzet en bevrijding".

 

Betalingsbewijzen, anoniem geschonken

Twee betalingsbewijzen uit de oorlog van Stoottroeper Mick Voorham.

 

Beeldje, geschonken door oud Stoottroeper Mick Voorham;

Een beeldje van “Jan de Stoter” en een naampasje gebruikt bij reünies van oud Stoottroepers.

 

MP40, anoniem geschonken

Een watervondst MP40 (Duits machinepistool). De MP40 heeft de gever gevonden tijdens het vissen...

 

US 37mm M16 huls, geschonken door dhr. Haagmans

US 37mm M16 huls. Deze munitie werd gebruikt bij het US M3 anti tank kanon.

 

Distributie stamkaarten, anoniem geschonken

Drie "distributie stamkaarten" en een volledig, ongebruikt vel bonnen voor deze.

Openingstijden

Het museum is vandaag geopend van 10:00 tot 17:00.

Morgen is het museum geopend van 12:00 tot 18:00.

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Het ontstaan van het Eyewitness museum

Lees het verhaal achter het Eyewitness museum.

lees meer

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.