Gesloten: Wegens een inbraak is het museum tot nader bericht gesloten.

Ontstaan Eyewitness museum

Passie voor het onderwerp

Als jongetje van 10 jaar sleepte ik mijn, helaas overleden vader, al mee naar alle WOII musea die er toen waren. Overloon,  Hartenstein , Bastogne om er maar een paar te noemen.

De hobby van het  verzamelen begon met de eerst helm die ik ruilde toen ik 12 jaar was. Verder las ik veel over deze periode en keek films en documentaires.

Ik ben altijd van mening geweest dat Limburg wat WOII musea betrof tekort was gedaan. Ik had er wel bepaalde ideeën over maar door de realiteit van alledag bleef het daar bij. Het runnen van het familiebedrijf in onder andere medisch analytische apparatuur nam me gedurende 22 jaar volledig in beslag. In 2007 besloot onze grootste leverancier een substantieel deel van het familiebedrijf over te nemen, hetgeen me zwaar viel. Een nieuw bedrijf oprichten of starten wilde ik niet en tegelijkertijd bleef het ondernemersbloed door mijn aderen stromen. Ik voelde me te jong en energiek om achterover te gaan leunen. Ik stortte me vol overgave in het uitbreiden van mijn WOII verzameling. De schuur werd verbouwd tot hobbyruimte en is eigenlijk de voorloper van het Eyewitness Museum. Steeds vaker kreeg ik de vraag van familie, vrienden en kennissen of ze naar mijn verzameling mochten komen kijken. Langzaam maar zeker ontstond het idee om een oorlogsmuseum te beginnen. Het bedrijfspand aan de Maastrichterlaan, dat toen alleen nog maar gebruikt werd door mij en mijn secretaresse, bood mij de mogelijkheid serieus van start te kunnen gaan met het uitwerken van het plan van mijn missie: het opzetten van een geheel eigentijds WOII museum in Limburg!

Pand

Het pand dateert uit 1920 en was het grote woonhuis van burgemeester van Sonsbeeck en zijn gezin tijdens de oorlog. Hij trad af om principiële redenen in oktober 1941. Hij bleef wel in het pand wonen, dook onder in 1944 en overleefde de oorlog! In de laatste maanden van de oorlog in Beek verbleven verschillende manschappen van 2 SS divisies das Reich(2) en Hohenstaufen(9) enkele dagen/weken in ons pand. Er zijn zelfs verhalen bekend van hoge generaals en officieren die er verbleven. Een mooie ontdekking dat het pand een heus stukje WOII geschiedenis met zich mee draagt!

Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben naar de gemeente gestapt. Het initiatief werd erg positief ontvangen. We konden aan de slag! Een jaar lang ben ik bezig geweest met research,tekenen, plannen verzinnen, contacten leggen etc etc. Daarna in 2 jaar alles uitgewerkt en gebouwd.

Verhaal

Ik wilde het anders doen dan de bestaande oorlogsmusea. Een verhaal vertellen, de oorlog laten beleven en met name de menselijke kant laten zien.

Het werd het verhaal van de Duitse Falschirmjäger August Segel (1917-1945), een fictief verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten.

August neemt de bezoekers mee op reis door Europa langs de belangrijke slagvelden uit de Europese geschiedenis van WOII. Bij ieder diorama waar August in voorkomt kan de bezoeker een brief van hem aan het thuisfront lezen.

Bedrijf

Ik ben er trots op dat we een heus familiebedrijfje zijn geworden: onze oudste zoon en middelste dochter werken in de weekenden en vakanties in het museum, onze oudste dochter maakt films en foto’s zoals te zien ook op de site en mijn vrouw neemt alle commerciële/pr zaken voor haar rekening. Totaal zijn we nu met een team van bijna 10 enthousiaste medewerkers, met name vrijwilligers.

Doel

Leven in vrijheid is geen vanzelfsprekendheid, we moeten leren van ons verleden en waakzaam blijven in het heden. Wij willen bezoekers en met name de jeugd bewust maken van dit gegeven.

Als bezoekers na afloop tijd nodig hebben om na te denken over hetgeen ze hebben gezien, dan hebben wij ons doel bereikt!
We hopen u een keer te mogen verwelkomen in Eyewitness!
Wim Seelen

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Het ontstaan van het Eyewitness museum

Lees het verhaal achter het Eyewitness museum.

lees meer

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.