Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand september 2019

Oorlogsmuseum Eyewitness toont de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Europa aan de hand van een grote collectie originele objecten. Eén object stamt echter niet uit de oorlogsperiode maar is toch een bijzonder item: de pop ‘Rupert’ uit de speelfilm ‘The Longest Day’.

The Longest Day toont het verloop van de geallieerde invasie in Normandië op 6 juni 1944 en groeide vanaf de première op 25 september 1962 uit tot een echte filmklassieker over de Tweede Wereldoorlog. In de film is een rol weggelegd voor een kleine parachutistenpop met de bijnaam Rupert, gemodelleerd naar een Amerikaanse parachutist. De vele poppen zouden, wanneer zij eenmaal per parachute boven Normandië zouden zijn afgeworpen, bij de landing kleine explosieven ontsteken om zo voor verwarring achter de Duitse linies te zorgen. Iconisch is de filmscene waarin een ongeschonden pop bij Duitse officieren wordt afgeleverd en zij zich afvragen waarom de geallieerden rubberen poppen boven Normandië afwerpen.

Zoals zo vaak komt de film echter niet volledig met de werkelijkheid overeen. Het is waar dat de geallieerden kleine poppen per parachute boven Normandië hebben neergelaten maar deze poppen waren niet meer dan met zand gevulde jute zakken die slechts in beperkte mate de vorm van een lichaam hadden. De kleine explosieven die op de poppen bevestigd zaten, waren bedoeld om de poppen na de landing te laten verbranden. Het was dus juist niet de bedoelding dat poppen in handen van de Duitsers zouden vallen. De echte afleidingsmanoeuvre werd uitgevoerd door Britse SAS-militairen die samen met de poppen neerdaalden.

Ondanks het feit dat de werkelijkheid afwijkt, heeft The Longest Day deze poppen een heldenstatus gegeven. Als icoon van een van de bekendste oorlogsfilms over de Tweede Wereldoorlog heeft Rupert daarom ook een plek verdiend in Oorlogsmuseum Eyewitness.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.