Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand september 2017

Op 12 september 1944 staken de eerste geallieerde militairen in het uiterste zuiden van Limburg de Nederlands-Belgische grens over. Dit waren militairen van de Amerikaanse 30th Infantry Division ‘Old Hickory’. Deze divisie zou twee dagen later ook Maastricht als eerste Nederlandse stad bevrijden. Samen met de Amerikaanse 2nd Armored Division ‘Hell on Wheels’ nam zij vervolgens de bevrijding van Zuid-Limburg in september en oktober 1944 voor haar rekening.

Eén van deze Amerikaanse bevrijders was de 31-jarige Charles A. Noworyta, kapitein in de 30th Infantry Division. Zijn gevechtshelm wordt als eerbetoon aan hem en zijn medebevrijders tentoongesteld in het bevrijdingsdiorama in Oorlogsmuseum Eyewitness. Op de binnenhelm is het embleem van de ‘Old Hickory’ duidelijk zichtbaar. De helm wordt momenteel als enige tentoongesteld maar maakt deel uit van een grotere collectie waaronder zijn uniformjasje, pet en enkele uitrustingsstukken. Charles Noworyta overleefde de oorlog en overleed op 89-jarige leeftijd op 5 april 2003 in Toledo, Lucas County, Ohio.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.