Oorlogsmuseum Eyewitness is vanwege de actuele coronamaatregelen tot nader bericht gesloten.

Terug - Item van de maand September 2015

 

Collectebus Winterhulp Nederland

Gedurende de bezettingsjaren bestond de Stichting Winterhulp Nederland, opgericht in oktober 1940. Een stichting, in het leven geroepen door de Duitsers, om de armen in Nederland door de barre wintermaanden heen te helpen. Een ‘liefdadigheidsinitiatief’ dat door de Duitsers werd opgezet om de Nederlandse bevolking te steunen maar ook vooral bedoeld was om het imago van de bezetter op te vijzelen.
Het achterliggende nationaalsocialistische ideaal en het feit dat het een initiatief van de Duitse bezetter was, leidde ertoe dat de winterhulp nooit populair is geweest onder de Nederlandse bevolking. Het waren voornamelijk NSB’ers of andere pro-Duitse Nederlanders die de winterhulp een warm hart toe droegen en zelfs bereid waren zich hiervoor in te zetten, bijvoorbeeld door deel te nemen aan de jaarlijkse collecte.
Om het imago van de winterhulp op te poetsen werd aan iedere collecte een bepaald thema gekoppeld. Zo kende de collecte van december 1940 het thema ‘sprookjes’, de collecte van november 1942 het thema ‘Nederlandse klederdrachten’ en tijdens de collecte van december 1943 stonden ‘bloemen’ centraal. Rond deze thema’s werden affiches gedrukt en kleine geschenken gemaakt die men kreeg wanneer men een donatie had gedaan.
De aversie onder de Nederlandse bevolking tegen de winterhulp is hiermee echter nooit verdwenen. Collectanten op straat werden gemeden, een gift werd gezien als steun aan de vijand. De laatste collecte is gehouden in maart 1944, tot die tijd was de opbrengst van de collectes alleen maar afgenomen.

 

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.