Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand oktober 2018

Eind september 1944 werd de beroemde Amerikaanse 29th Infantry Division, een divisie die vanaf D-day zwaar gevochten had in Normandiƫ en Bretagne, vanuit Frankrijk naar het pas bevrijde Zuid-Limburg verplaatst. Na het laatste Duitse verzet in het grensgebied tussen Sittard en Heerlen gebroken te hebben, trof de divisie in oktober 1944 voorbereidingen om verder Duitsland in te trekken.

In dezelfde periode namen vele Zuid-Limburgse jonge mannen dienst bij de Stoottroepen: Nederlandse eenheden die in de pas bevrijde gebieden opgericht werden. Gebrand hun steentje bij te dragen in de strijd tegen nazi-Duitsland maar voor training en uitrusting afhankelijk van de geallieerden. Iets waarvoor de Zuid-Limburgse Stoottroepers voor een groot deel waren aangewezen op de militairen van de 29th Infantry Division.

Kasteel Amstenrade speelde een belangrijke rol in deze samenwerking. In het kasteel had de 29th Infantry Division haar Training Center ingericht en het was hier waar de Limburgse Stoottroepers, veelal uitgerust met Amerikaanse uniformen en uitrusting, hun militaire opleiding kregen. Gedurende de hele maand oktober 1944 ontstond zo een goede band tussen de divisie en de Stoottroepers.

Om deze vriendschapsband te eren ontving Prins Bernhard op 27 oktober 1944 een M1 Carbine uit handen van generaal-majoor Charles Gerhardt, bevelhebber van de 29th Infantry Division. Deze karabijn, samen met een officiƫle persfoto van het moment van overhandigen, wordt tentoongesteld in Oorlogsmuseum Eyewitness. Een bijzonder aandenken aan een bijzondere samenwerking.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.