WINTERSLUITING. Oorlogsmuseum Eyewitness is van november t/m maart gesloten. Geopend op afspraak voor groepen en scholen.

Terug - Item van de maand Oktober 2015

PIAT. Projector, Infantry, Anti Tank.

De PIAT was een Brits anti-tank wapen dat gedurende de Tweede Wereldoorlog in de Britse strijdkrachten is gebruikt. Het wapen is in 1942 ontworpen met de bedoeling de infanterie een effectieve, zelfstandige anti-tank capaciteit te verlenen.
De PIAT werd in het voorjaar van 1943 geïntroduceerd in het Britse leger en tijdens de geallieerde invasie van Sicilië in juli 1943 voor het eerst daadwerkelijk in gevechtssituaties gebruikt. De PIAT werd in de praktijk bediend door een team van twee infanteristen: eén schutter en één helper die de PIAT laadde en de munitie bij zich droeg. Over het algemeen werd elk infanteriepeloton uitgerust met één PIAT.
Hoewel de PIAT gebruik maakte van een projectiel met holle lading en daardoor in theorie zeer effectief was tegen gepantserde doelen had het ook enkele nadelen wat het wapen een twijfelachtige reputatie onder de Britse soldaten deed opleveren. Dit kwam voornamelijk door de omslachtige manier waarop het wapen geladen moest worden. De PIAT maakte gebruik van een veersysteem om het projectiel af te vuren. Het spannen van deze veer vond op een zeer inspannende en onhandige manier plaats wat voor de schutter en helper, zeker wanneer zij zich onvoldoende in dekking konden houden, een zeer kwetsbare situatie opleverde. Daarnaast had de PIAT een beperkte draagwijdte (max. 100 meter) waardoor schutter en helper zich dichtbij hun doel moesten bevinden. Het gewicht van de PIAT (15 kg.) zorgde er daarnaast voor dat het minder handzaam was dan gewenst.
Ondanks deze beperkingen is de PIAT op grote schaal door de Britse strijdkrachten gebruikt en heeft het vanaf 1943 dienst gedaan in alle gevechten waarin het Britse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken is geweest.

 

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.