Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand november 2021

In november 1943 werd goedkeuring gegeven aan een nieuw type gevechtslaars voor de Amerikaanse krijgsmacht. Deze halfhoge van bruin, ruw leer gemaakte Combat Service Boots kwamen bekend te staan als ‘Buckle Boots’ vanwege de brede, leren band met gespsluiting aan de bovenzijde.

De Buckle Boots vervingen de lage Service Shoes die tot dan toe tot de standaard uitrusting van de Amerikaanse militair behoorden. Deze schoen, die tot net boven de enkel kwam, werd gedragen in combinatie met een stoffen hoes die om het onderbeen gedragen werd. Het was vooral het onpraktische en oncomfortabele karakter van deze hoes die er toe leidde dat gezocht werd naar een nieuwe type gevechtslaars.

De introductie van de Buckle Boots maakte echter deel uit van een geheel nieuwe uniformering van de Amerikaanse militair. Bij de intrede van de Verenigde Staten in de Tweede Wereldoorlog kende het Amerikaanse leger een verscheidenheid aan uniformstukken en bijbehorende uitrusting voor bijvoorbeeld infanterie, cavalerie en luchtlandingseenheden. Vanaf het najaar van 1942 werd begonnen met de ontwikkeling van een universeel uniform dat in de gehele Amerikaanse krijgsmacht gedragen moest worden.

Uiteindelijk leidde dit tot het M-1943 uniform dat zich kenmerkte door een loszittende, katoenen broek en jas met grote opbergzakken. Ook de Buckle Boots maakten deel uit van deze nieuwe, gestandaardiseerde uniformering voor het Amerikaanse leger.

Bij het begin van de bevrijding van West-Europa waren Amerikaanse eenheden echter allemaal nog geüniformeerd volgens het oude systeem. De Amerikaanse infanterist die op D-day voet op Franse bodem zette, droeg dus ook nog de Service Shoe met stoffen hoes om het onderbeen. De introductie van het M-1943 uniform, en daarmee ook van de Buckle Boots, was zodanig vertraagd dat hier aan het West-Europese strijdtoneel pas in het najaar van 1944 mee begonnen werd. Vanaf januari 1945 werd het pas echt op grote schaal uitgereikt aan Amerikaanse troepen in West-Europa.

Gevolg was dat de Amerikaanse soldaat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa niet alleen ander schoeisel droeg, maar er in zijn geheel anders uitzag dan de Amerikaanse soldaat die nog geen jaar eerder begonnen was aan de bevrijding van West-Europa.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.