Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand november 2019

Hoewel de collectie van Oorlogsmuseum Eyewitness bestaat uit een bijzondere verzameling ‘kleine’ objecten, zoals uniformen, burgerkleding, uitrustingsstukken, documenten, onderscheidingen en persoonlijke spullen uit de Tweede Wereldoorlog, worden op het buitenterrein ook enkele ‘grote’ objecten getoond. Hieronder één tank: De M24 Chaffee, een Amerikaanse tank die vanaf november 1944 op het Europese strijdtoneel verscheen.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog beschikte het Amerikaanse leger voor verkenningsdoeleinden over de M2 tank, een relatief kleine en lichte tank van 11 ton. Deze tank stond aan de basis van de beroemde M3 en M5 Stuart tank die vanaf begin 1942 in het Amerikaanse leger werd ingevoerd. De M3 Stuart maar zeker de doorontwikkelde M5 Stuart werd gedurende de hele Tweede Wereldoorlog in het Amerikaanse en andere geallieerde legers gebruikt. Van de M5 (incl. M5A1) werden bijna 9000 exemplaren geproduceerd.

Aan deze tanks kleefde een groot nadeel: de keuze voor het lichte 37mm kanon als hoofdbewapening. Hoewel deze verkenningstanks niet bedoeld waren om direct in het gevecht betrokken te raken was dit kanon reeds in de M2 al als te licht bevonden. Desalniettemin werd het ook in de M3 en M5 toegepast.

Omdat tanks gedurende de Tweede Wereldoorlog steeds zwaarder bepantserd en bewapend werden, ontstond de behoefte aan een geheel nieuwe verkenningstank die zich beter kon meten in deze wapenwedloop.

Vanaf het begin van de ontwikkeling in april 1943 werd geprobeerd een lichte tank te ontwikkelen die bewapend kon worden met het veel krachtigere 75mm kanon. Het resultaat, de M24 Chaffee, beschikte over een lichte bepantsering maar woog daardoor slechts 18 ton. Uitgerust met twee motoren met een totaalvermogen van 220 pk gaf dit de tank een topsnelheid van bijna 60 kilometer per uur op een verharde ondergrond.

Hoewel de M24 Chaffee door de lichte bepantsering in gevechtssituaties nog altijd kwetsbaar was, was de tank wat betreft mobiliteit en vuurkracht een grote verbetering ten opzichte van de M5 Stuart en daarmee geliefd onder de eenheden die ermee werden uitgerust. Het Amerikaanse leger was echter niet in staat om binnen alle eenheden de M5 Stuart voor het einde van de oorlog te vervangen door de M24 Chaffee. Hierdoor werden beide verkenningstanks tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door het Amerikaanse leger in Europa gebruikt.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.