Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand november 2018

Op 9 november 1933 werd door Hitler een eremedaille gesticht ter herinnering aan een gebeurtenis die precies 10 jaar daarvoor had plaats gevonden: das Ehrenzeichen des 9. November 1923. De onderscheiding verwees naar de Bierkellerputsch, de poging van Hitler om op 8 en 9 november 1923 in Beieren en daarop volgend in heel Duitsland de macht over te nemen. De couppoging werd door politie- en legereenheden in het hart van München neergeslagen maar groeide ondanks deze mislukking in de nationaalsocialistische geschiedenis uit tot een ware heldendaad.

De eerste 1500 medailles die werden toegekend waren erop gericht de deelnemers aan deze heldhaftige couppoging te eren en als elitaire NSDAP-leden te onderscheiden. De onderscheiding kwam ook bekend te staan als de Blutorde. Een erkenning voor hen die bereid waren geweest hun bloed te geven voor de NSDAP en de nationaalsocialistische orde in Duitsland.

De medaille is aan de voorzijde voorzien van een adelaar met krans met daarin de datum ‘9. NOV’. Daarnaast de tekst ‘München 1923-1933’. Aan de achterzijde een afbeelding van de Feldherrnhalle met een daarboven uit stijgend hakenkruis en de tekst ‘und ihr habt doch gesiegt’.

In Oorlogsmuseum Eyewitness wordt een exemplaar van deze eerste 1500 medailles getoond. Deze waren allemaal voorzien van een nummer, gekoppeld aan de ontvanger van de medaille. Het in het museum getoonde exemplaar is voorzien van het nummer 889 waarmee bekend is dat deze medaille toebehoorde aan Alex Röder, een uit München afkomstig lid van de Sturmabteilung.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.