Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand november 2017

Een ‘tanker jacket’ van de Amerikaanse 9th Infantry Division ‘Old Reliables’.  Het korte ‘tanker jacket’ was oorspronkelijk ontworpen als winterjack voor gepantserde troepen maar werd ook door veel andere Amerikaanse militairen gedragen. Het embleem op het jack is van de Amerikaanse 9de infanteriedivisie, een divisie met een grote staat van dienst. De divisie werd al in november 1942 in de strijd geworpen tegen nazi-Duitsland en haar bondgenoten.

De 9de infanteriedivisie nam vanaf 8 november 1942, het begin van Operation Torch, deel aan operaties in Noord-Afrika en Sicilië. Na een maandenlange voorbereiding in Engeland landde ze op 10 juni 1944 op Utah Beach en speelde een belangrijke rol in de verovering van Normandië en de razendsnelle opmars door Noord-Frankrijk en België. Halverwege september 1944 bereikte de divisie ten zuiden van Aken de Duitse Siegfried-linie.

De 9de infanteriedivisie leed in oktober 1944 zeer zware verliezen tijdens de Slag om het Hürtgenwald. De verzwakte divisie was genoodzaakt om in de regio Monschau in december 1944 op te treden tegen oprukkende Duitse eenheden gedurende het Ardennenoffensief.

In maart 1945 speelde de divisie een grote rol in het veiligstellen van het bruggenhoofd na de verovering van de Brug bij Remagen. De divisie trok verder Duitsland in en droeg bij aan de omsingeling van het Ruhrgebied in april 1945. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa was de divisie doorgedrongen tot aan de Duitse stad Dessau. Haar verliezen bedroegen toen meer dan 23.000 militairen waarvan bijna 3.900 gesneuvelden.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.