Oorlogsmuseum Eyewitness is vanwege de actuele coronamaatregelen tot nader bericht gesloten.

Terug - Item van de maand november 2015

Hakenkruisvlag afkomstig uit het concentratiekamp Wöbbelin, gelegen bij de Duitse plaats Ludwigslust. Concentratiekamp Wöbbelin was een sub kamp van het veel grotere concentratiekamp Neuengamme. Het kamp werd gebouwd in februari 1945 en diende ter huisvesting van gevangen uit kampen die, kort voor hun bevrijding door de oprukkende geallieerden, door de SS ‘geruimd’ waren.
Concentratiekamp Wöbbelin werd op 2 mei 1945 door Amerikaanse troepen bevrijd. De gevangen werden onder zeer erbarmelijke omstandigheden aangetroffen. In het korte bestaan van het kamp hadden de gevangen te lijden gehad onder verhongering, ziektes en algehele verwaarlozing.


De hakenkruisvlag is door kapitein Myron Greene, een Amerikaanse legertandarts, meegenomen uit het concentratiekamp en als souvenir naar huis gestuurd. Op de vlag heeft hij de persoonlijke boodschap ‘Taken May 2, 1945 from Ludwigslust Concentration Camp, Germany.’ geschreven. De vlag wordt samen met Greene’s helm, beide zeer unieke items, tentoongesteld in het museum.

 

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.