Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand mei 2022

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Amerikaanse luchtmacht niet zelfstandig. Deze was als United States Army Air Corps en vanaf juni 1941 als United States Army Air Forces (USAAF) ondergebracht bij de Amerikaanse landmacht (US Army). Ook de marine (US Navy), het korps mariniers (US Marine Corps) en de kustwacht (US Coast Guard) beschikten allemaal over hun eigen luchtvaartafdelingen.

Hoewel militairen van al deze verschillende luchtvaartafdelingen reeds over een eigen onderscheiding beschikten in de vorm van het Distinguished Flying Cross werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ook een andere onderscheiding in het leven geroepen voor vliegeniers: de Air Medal. Het decreet waarmee de Air Medal werd opgericht werd op 11 mei 1942 door president Roosevelt ondertekend.

Doel van de onderscheiding was het om al het vliegend personeel te onderscheiden voor verdienstelijk optreden. Oorspronkelijk waren hier vaststaande bepalingen aan verbonden: de onderscheiding kon worden toegekend voor het vernietigen van een vijandelijk schip of minimaal drie vijandelijke vliegtuigen, het uitvoeren van minimaal 25 vluchten waarbij vijandelijke tegenstand mogelijk was of het uitvoeren van minimaal 100 vluchten waarbij geen vijandelijke tegenstand werd verwacht.

Net als bij het Distinguished Flying Cross, hanteerden commandanten van afzonderlijke luchtmachteenheden ook hun eigen voorwaarden voor de toekenning van de onderscheiding. Op deze manier werd geprobeerd rekening te houden met de verschillende omstandigheden in de inzetgebieden. Ook kon de onderscheiding aan zowel individuele vliegeniers als aan complete bemanningen worden toegekend en ook meerdere keren aan dezelfde militair.

Daarmee werd de Air Medal een over het algemeen veel voorkomende onderscheiding onder vliegend personeel van de Amerikaanse krijgsmacht en verloor zij daarmee een deel van de oorspronkelijke ‘onderscheidende’ waarde. Toch vormt de Air Medal een erkenning voor alle Amerikaanse vliegeniers die een onmiskenbare bijdrage hebben geleverd aan de geallieerde overwinning tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.