Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand mei 2018

Na de Duitse inval in Nederland op 10 mei 1940 werden koningin Wilhelmina, prinses Juliana en de nog jonge prinsesjes Beatrix en Irene ondergebracht in de schuilkelder van Paleis Noordeinde. Prins Bernhard, in zijn functie als buitengewoon adjudant van koningin Wilhelmina, verbleef niet in de bunker maar kwam er wel geregeld.

Van het verblijf in de bunker in de meidagen van 1940 zijn twee foto’s zeer bekend. Op een foto staat prins Bernhard voor de ingang van de bunker in militair uniform. Op de andere foto is prinses Juliana te zien met aan haar zijde een spelende prinses Beatrix. Op beide foto’s neemt het persoonlijke wapen van prins Bernhard, een ERMA EMP machinepistool, een prominente plek in.

Dit vuurwapen dat ooit aan prins Bernhard toebehoorde en, naar eigen zeggen een zeer favoriet wapen van hem was, is tentoongesteld in Oorlogsmuseum Eyewitness. De prins zou met het wapen nog op overvliegende Duitse vliegtuigen hebben geschoten tijdens de eerste uren van de Duitse aanval in de vroege ochtend van 10 mei 1940. Hij heeft het wapen meegenomen naar Engeland en er daar zelfs een op maat gemaakte magazijntas voor laten maken. Het machinepistool is tot lang na de oorlog in persoonlijk bezit van de prins gebleven en uiteindelijk via privéverzamelaars in de collectie van Oorlogsmuseum Eyewitness terecht gekomen.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.