Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand maart 2022

In 1944 voerde de Amerikaanse kolonel Sidney R. Hinds (1900 – 1991) het bevel over het 41st Armored Infantry Regiment, onderdeel van Combat Command A, 2nd Armored Division ‘Hell on Wheels’. Hiermee diende Hinds tot en met augustus 1944 rechtstreeks onder generaal Maurice Rose, de hoogste officier die begraven ligt op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten.

Als onderdeel van de 2nd Armored Division speelde Hinds ook een belangrijke rol in de bevrijding van Zuid-Limburg in september 1944 en de grensoversteek van de divisie ter hoogte van Sittard als onderdeel van de Amerikaanse opmars richting Westwall. In januari 1945 kreeg Hinds het bevel over Combat Command B van de divisie. Hiervoor werd hij in maart 1945 tot brigade-generaal gepromoveerd.

Op 31 maart 1945 trokken eenheden onder bevel van generaal Hinds op naar de tussen Dortmund en Bielefeld gelegen stad Ahlen. Deze stad was vanaf 1943 benoemd tot Lazarettstadt en beschikte daarmee over meerdere (nood)hospitalen waar duizenden civiele en militaire gewonden werden verzorgd. Ook had de stad, die haar bestaan ontleende aan de mijnbouw en daaraan gelieerde industrie, al meermaals te lijden gehad onder geallieerde bombardementen.

Ondanks het feit dat eenheden van de Volkssturm reeds voorbereidingen hadden getroffen voor de verdediging van Ahlen tegen de oprukkende eenheden van generaal Hinds, besloot de Duitse militaire arts Paul Rosenbaum de stad tot ‘open stad’ te verklaren. Hiermee zou de stad niet verdedigd worden en van verder oorlogsgeweld gespaard blijven. Hoewel dit een risico met zich mee bracht voor zijn eigen troepen, zij zouden immers in een hinderlaag kunnen lopen, accepteerde generaal Hinds dit aanbod en gaf hij zijn troepen opdracht om zonder gevechtshandelingen te stad binnen te trekken.

Uit dankbaarheid voor dit akkoord, dat door beide zijden gerespecteerd werd, is in Ahlen een park vernoemd naar generaal Sidney Hinds en een plein naar dr. Paul Rosenbaum. Daarmee vormt het uniformjasje van generaal Hinds dat in Oorlogsmuseum Eyewitness tentoongesteld wordt ook een bijzondere herinnering aan het feit dat zelfs in een allesvernietigende oorlog, lokale partijen soms toch tot een vreedzame oplossing kunnen komen.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.