Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand maart 2021

De 1st Infantry Division is de oudste, nog altijd actieve infanteriedivisie van de Amerikaanse landmacht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam ‘The Big Red One’, genoemd naar het embleem van de divisie, deel aan bijna alle grote, geallieerde operaties in Noord-Afrika en Zuid- en West-Europa.

Vanaf het moment dat de divisie op D-day in de eerste landingsgolf op Omaha Beach landde, waarbij zeer zware verliezen werden geleden, diende de divisie vrijwel onafgebroken aan het front tot aan het einde van de oorlog in Europa. Een van de laatste, grote operaties waar de divisie aan deelnam was operatie Lumberjack in maart 1945.

Op 1 maart 1945 lanceerde de Amerikaanse generaal Omar Bradley, bevelhebber van de Amerikaanse 12th Army Group, operatie Lumberjack. De operatie was een poging om met het First Army en Third Army de westoever van de Rijn in te nemen in het gebied tussen Düsseldorf en Koblenz. De 1st Infantry Division maakte op dat moment deel uit van het III Corps /  First Army en zou in het centrum van het operatiegebied vanuit de omgeving van Düren moeten oprukken richting Bonn.

Met het innemen van de westoever van de Rijn tussen Düsseldorf en Koblenz, zou de 12th Army Group langs de Rijn op gelijke lijn komen te staan met de 21st Army Group onder leiding van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery. De 21st Army Group was er tijdens de operaties Veritable en Grenade al in geslaagd op te rukken tot aan de Rijn in het gebied tussen Nijmegen en Düsseldorf.

Wanneer operatie Lumberjack zou slagen, werden de Duitse strijdkrachten over een langgerekt front tot aan de oostzijde van de Rijn verdreven. Dit zou van Nijmegen tot aan Koblenz een veilige basis moeten vormen voor het uitvoeren van de daarop volgende operatie: het oversteken van de Rijn tijdens operatie Plunder (met ondersteuning van de luchtlandingsoperatie Varsity) waarbij het Ruhrgebied, het industriële hart van Duitsland, ingenomen zou worden.

Een grote meevaller tijdens operatie Lumberjack verschafte de geallieerden echter meer mogelijkheden om de Rijn over te steken: de inname van de intacte spoorbrug bij Remagen door eenheden van de 9th Armored Division, de divisie die ten zuiden van de 1st Infantry Division opereerde. Deze inname gaf de geallieerden de mogelijkheid om op korte tijd een grote hoeveelheid troepen de Rijn te laten oversteken waarmee aan de oostzijde van de rivier een stabiel bruggenhoofd gevormd kon worden. De 1st Infantry Division stak de Rijn over op 15 en 16 maart 1945 en werd ingezet om het bruggenhoofd verder te versterken en uit te breiden.

De 1st Infantry Division droeg daarmee wederom bij aan het slagen van een grote, geallieerde operatie en bewees eens te meer haar waarde voor de geallieerde opmars en de uiteindelijke overwinning op nazi-Duitsland.

 

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.