Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand maart 2020

In maart 1941 werden op de Waalsdorpervlakte, in het duinengebied bij Den Haag, voor de eerste maal verzetsstrijders geëxecuteerd. In de daarop volgende vier jaren zouden daar in totaal 250 verzetsmensen worden omgebracht. De Waalsdorpervlakte zal daarmee voor altijd herdacht worden als een van de beruchtste locaties gedurende de Duitse bezetting van Nederland. Een uniform van de Ordnungspolizei herinnert aan deze geschiedenis.

Onder leiding van de Generalkommissar für das Sicherheitswesen en de Höherer SS- und Polizeiführer Hanns Albin Rauter behoorde de opsporing en vervolging van verzetsmensen voor een belangrijk deel toe aan de in Nederland ondergebrachte politieorganisaties. Dit was naast de Sicherheitspolizei, met daaronder de Kriminalpolizei en de beruchte Geheime Staatspolizei (Gestapo), ook de Ordnungspolizei. Waar de Sicherheitspolizei samen met de Sicherheitsdienst de inlichtingen- en recherchetaken voor hun rekening namen was de Ordnungspolizei belast met de uitvoering van de maatregelen.

De Ordnungspolizei stond vanwege hun uniformen bekend als de Grüne Polizei en kende gedurende de bezetting in Nederland een grootte van ongeveer 3000 agenten. Door het handhaven van de orde en het onderdrukken van ongeregeldheden, het uitvoeren van razzia’s en arrestaties, het bewaken en transporteren van gevangenen en het samenstellen van executiepelotons voor executies zoals op de Waalsdorpervlakte, heeft ook deze ‘normale’ politiedienst een niet te onderschatten rol gespeeld in het functioneren van de Duitse bezettingsmacht in Nederland.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.