Terug - Item van de maand maart 2017

Het Korps Commandotroepen viert deze maand zijn 75-jarig bestaan. Op 22 maart 1942 begonnen 48 Nederlandse militairen aan de zware commando-opleiding in Schotland, die uiteindelijk door 25 van hen voltooid zou worden. Eén van deze commando’s van het eerste uur was Phil Beekmeijer, wiens uniform in Oorlogsmuseum Eyewitness tentoongesteld is. De Fairbairn-Sykes dolk maakt hiervan onderdeel uit.

De Fairbairn-Sykes dolk is, naast de groene baret, hét symbool van de commandotroepen. De dolk werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld door William Ewart Fairbairn en Eric Anthony Sykes om troepen die vaak in man-tegen-mangevechten verwikkeld zouden raken een makkelijk hanteerbaar en uiterst effectief steekwapen te verschaffen. De dolk werd vanaf januari 1941 door Wilkinson Sword geproduceerd en  gedurende de oorlog niet alleen aan de commando’s maar ook aan de Britse luchtlandingstroepen of de eenheden van de Special Air Service (SAS) verstrekt. De dolk wordt tot op de dag van vandaag wereldwijd door commando-eenheden gebruikt.

 

Openingstijden

Het museum is vandaag geopend van 10:00 tot 17:00.

Morgen is het museum geopend van 12:00 tot 18:00.

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.