Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand juni 2021

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd wereldwijd een beroep gedaan op het Rode Kruis. Veel nationale organisaties van het Rode Kruis gaven hier gehoor aan. Zo heeft het Amerikaanse Rode Kruis gedurende de oorlog in meer dan 50 landen hulp en ondersteuning geleverd, iets dat voor het grootste deel door vrijwilligers werd uitgevoerd. Hoewel het Rode Kruis ook voorzag in hulpverlening in bijvoorbeeld voedselvoorziening of identificatie en registratie van slachtoffers, was de medische verzorging, mede door het feit dat het symbool van het Rode Kruis hier onlosmakelijk aan verbonden is, het bekendste.

Kort nadat geallieerde troepen op 6 juni 1944 op de stranden van Normandiƫ voet aan land zetten, begon ook het Amerikaanse Rode Kruis aan haar medische hulpverlening op het West-Europese vasteland. In Oorlogsmuseum Eyewitness herinnert een verpleegstersuniform van het Amerikaanse Rode Kruis aan deze inzet en toewijding.

Tussen 1939 en 1946 werden alleen al door het Amerikaanse Rode Kruis 212.000 vrouwen opgenomen in de Red Cross Nursing Service. De helft hiervan werd gecertificeerd voor dienst in de Amerikaanse krijgsmacht. Uiteindelijk hebben 71.000 Amerikaanse Rode Kruisverpleegsters ook daadwerkelijk gediend in het Army of Navy Nurse Corps. Een zeer belangrijke aanvulling op het medisch personeel dat als militair rechtstreeks in dienst was van het Amerikaanse leger en daarmee een belangrijke pilaar waarop de uitstekende Amerikaanse gewondenverzorging kon rusten.

Hoewel Rode Kruisverpleegsters niet direct aan het front dienden, was de inzet in oorlogsgebieden uiteraard niet zonder risico. 52 vrouwen in dienst van het Amerikaanse Rode Kruis, de meeste van hen verpleegster, kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven. Desalniettemin kon het Amerikaanse Rode Kruis, net als haar zusterorganisaties in andere landen, dankzij deze verpleegsters voldoen aan de belangrijkste doelstelling: het verlenen van hulp aan gewonde militairen en burgers. Een doelstelling waarmee het Rode Kruis in 1863 was opgericht en zich tot op de dag van vandaag voor blijft inzetten.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.