Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand juni 2019

De geallieerde landingen in Normandiƫ op 6 juni 1944 vonden deze maand precies 75 jaar geleden plaats en zullen met talloze herdenkingen en activiteiten groots herdacht worden. Als item van de maand juni daarom een bijzonder object dat herinnert aan deze invasie: een helm van de Amerikaanse 5th en 6th Engineer Special Brigades. Herkenbaar aan het embleem en de daarboven geplaatste witte, halve cirkel. Op de helm die in het museum getoond wordt is tevens het rangonderscheidingsteken van Technician 5th Grade aangebracht.

De 5th en 6th Engineer Special Brigades namen op D-day vanaf het eerste moment deel aan de landingen op Omaha Beach, het strand waar de Amerikanen door zware tegenstand en moeilijke terreinomstandigheden zeer hevige verliezen leden. Toch zijn de Engineer Special Brigades veel minder bekend dan de echte gevechtseenheden die op Omaha Beach landden: de 1st Infantry Division, de 29th Infantry Division en de militairen van het 2nd en 5th Ranger Batallion.

De Engineer Special Brigades waren speciaal opgericht voor amfibische operaties. De militairen ondersteunden in het veilig stellen van de invasiestranden door het deelnemen aan de gevechtshandelingen en het verwijderen van obstakels en versperringen. Maar zij hadden ook de taak om, nadat deze eerste fase volbracht was, de onophoudelijke stroom van militairen, voertuigen en goederen die op de stranden afgezet werden letterlijk en figuurlijk in goede banen te leiden.

Na het ruimen van de stranden waren de Engineer Special Brigades belast met het inrichten van verzamelgebieden voor militairen, voertuigen en voorraden, het aanleggen en onderhouden van wegen en communicatieverbindingen alsmede het uitladen van goederen uit de schepen en het afvoeren van gewonden en krijgsgevangen naar de schepen. Kortom, ervoor zorgen dat de stranden optimaal functioneerden als logistieke knooppunten.

Deze immense taak werd niet alleen uitgevoerd tijdens D-day maar behielden de Engineer Special Brigades tot aan de sluiting van Omaha Beach in het najaar van 1944. Al die tijd maakten zij een vlotte doorstroom van versterkingen en goederen richting front mogelijk. Daarmee speelden zij niet alleen een grote rol in het slagen van de landingen maar ook in het verdere verloop van de bevrijding van West-Europa.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.