Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand juni 2018

De eerste parachutisten die in de nacht van 5 op 6 juni 1944 boven Normandië werden afgeworpen, waren Pathfinders. Speciaal opgeleide militairen die de taak hadden om de landingsgebieden voor hun divisies te markeren. De landingsgebieden van de Amerikaanse 82nd en 101st Airborne Division lagen in de buurt van beroemd geworden dorpjes als St. Mère Église, St. Come du Mont en Vierville.

Om de vliegtuigen met daarin de hoofdmacht van de divisies naar de landingsgebieden te leiden, werd gebruikt gemaakt van een door de Britten ontwikkeld systeem: de Rebecca/Eureka transponding radar. Het systeem bestond uit een radioverbinding tussen het in een vliegtuig geplaatste Rebecca systeem (met een herkenbare harkantenne aan de buitenzijde van de cockpit) en het Eureka grondbaken. De afstand tot en richting van de signalen van het grondbaken konden in het vliegtuig gebruikt worden om de positie tot het landingsgebied te bepalen. In combinatie met gekleurde panelen of lampen voor een visuele positiebepaling zou ieder landingsgebied nauwkeurig gevonden moeten kunnen worden.

De Amerikanen produceerden hun eigen versie van het Eureka grondbaken: de PPN-1(A) en PPN-2. Het baken was voorzien van een inklapbare antenne en beschikte over een accu voor stroomvoorziening. Wanneer er een goede verbinding tussen het baken en vliegtuig tot stand was gekomen, konden met het baken ook korte berichten verzonden worden tussen vlieger en pathfinder. Dit hele systeem was voor die tijd ultramodern en geheim. Zo geheim, dat ieder baken ook van een rode destructieknop was voorzien. Dreigde een baken in vijandelijke handen te vallen dan kon met een druk op de knop het hele apparaat vernietigd worden.

In Oorlogsmuseum Eyewitness wordt, naast een parachutist van de 101st Airborne Division, een PPN-2 baken getoond. Overigens spreken bronnen elkaar tegen of tijdens de landingen in Normandië al daadwerkelijk de PPN-2 werd gebruikt of dat nog gebruik werd gemaakt van de PPN-1. Desalniettemin is het een bijzonder systeem, een modern stukje techniek dat een speciale rol heeft gespeeld in de geallieerde luchtlandingsoffensieven van de Tweede Wereldoorlog.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.