Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand juli 2020

In juli 1943 vond met de Slag om Koersk de grootste tankslag uit de geschiedenis plaats. Door de inzet van duizenden tanks en pantservoertuigen aan zowel Duitse als Russische zijde vormde de slag het hoogtepunt in gepantserde oorlogsvoering. De Tweede Wereldoorlog was, zeker op het Europese strijdtoneel, de eerste oorlog waar op grote schaal deze nieuwe manier van oorlog voeren werd toegepast. Veel verschillende typen tanks en pantservoertuigen deden gedurende de oorlog hun intrede.

Deze nieuwe manier van oorlogsvoering maakte het voor de troepen te velde steeds belangrijker om zowel eigen als vijandelijke voertuigen te kunnen herkennen en te weten wat de sterke en zwakke punten hiervan waren. Dit werd onder andere aangepakt door middel van modelvoertuigen die tijdens opleidingen gebruikt werden.

In Oorlogsmuseum Eyewitness worden twee modellen getoond die voor voertuigherkenning door het Duitse leger gebruikt werden. Naast de vijandelijke T-34 is dit een model van het Sturmgeschütz III (StuG III).

Dit gemechaniseerde geschut is op grote schaal gedurende de hele Tweede Wereldoorlog in de Duitse Wehrmacht in gebruik geweest. De StuG III werd bediend door een vierkoppige bemanning en beschikte in tegenstelling tot tanks niet over een koepel waardoor het hele voertuig richting doel gericht moest zijn om dit onder vuur te kunnen nemen.

De StuG III maakte gebruik van het onderstel van de Panzerkampfwagen III en werd ontwikkeld als gemechaniseerde artillerie ter ondersteuning aan de infanterie. Met dit doel voor ogen werd het voertuig voorzien van een kort kanon in het kaliber 75 mm, geschikt voor het onder vuur nemen van vijandelijke infanteristen of machinegeweer- en geschutstellingen. Naarmate de oorlog vorderde kreeg de StuG III echter meer en meer de rol van tankjager toebedeeld waarvoor het werd voorzien van een veel langer kanon. Hierdoor veranderde het uiterlijk van de StuG III aanzienlijk. Om de oorspronkelijke rol van infanterieondersteuning alsnog te kunnen vervullen werd vanaf het najaar van 1942 ook de Sturmhaubitze 42 geïntroduceerd, een versie van de StuG III voorzien van een 105mm houwitser.

Daarmee wordt geïllustreerd dat gedurende de oorlog niet alleen nieuwe voertuigen werden geïntroduceerd maar ook bestaande voertuigen zoals de StuG III voortdurend werden aangepast. Een ontwikkeling die onder andere door modelvoertuigen voor de troepen enigszins overzichtelijk werd gehouden.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.