Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand juli 2019

Net als in 2018 heeft het item van de maand juli alles te maken met de door kolonel Von Stauffenberg gepleegde bomaanslag in de Wolfsschanze op 20 juli 1944.

De bomaanslag vond plaats in een houten barak waar op dat moment door Hitler en zijn staf een bespreking plaatsvond. Naast Hitler waren op het moment van de ontploffing 23 andere personen in de ruimte aanwezig. Hoewel de aanslag aan vier officieren het leven kostte, overleefde Hitler zelf de aanslag met slechts lichte verwondingen.

Naar aanleiding van deze aanslag werd een speciale uitvoering van het Duitse gewondeninsigne in het leven geroepen: het Verwundetenabzeichen 20. Juli 1944. Dit insigne bestond uit een toevoeging van de datum 20 juli 1944 en de handtekening van Adolf Hitler aan het reeds bestaande algemene Verwundetenabzeichen en werd op 2 september 1944 aan de bij de aanslag gewond geraakte of overleden officieren (postuum) uitgereikt. Het Verwundetenabzeichen 20. Juli 1944 is zodoende een zeer zeldzaam object.

Het Verwundetenabzeichen 20. Juli 1944 dat in Oorlogsmuseum Eyewitness getoond wordt, behoorde toe aan Kapitän zur See Heinz Assmann (1904-1954). Deze marineofficier, werkzaam binnen de admiraliteitsstaf van het Oberkommando der Werhmacht, was bij de stafbespreking in de Wolfsschanze aanwezig. Hij stond ter hoogte van de bom aan de andere zijde van de tafel en raakte zwaargewond. Naast het gewondeninsigne en een foto van hem uit 1943 wordt in het museum ook een officiële persfoto getoond van het moment waarop Hitler de gewonde Assmann in het ziekenhuis bezoekt.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.