Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand juli 2018

De naam van kolonel Claus Schenk Graf von Stauffenberg (1907-1944) zal voor altijd verbonden blijven aan de bomaanslag die hij pleegde op Hitler op 20 juli 1944 in diens hoofdkwartier de Wolfsschanze in Oost-Pruisen.

Deze aanslag is de geschiedenis ingegaan als de beroemdste aanslag die ooit op Hitler is gepleegd. Een aanslag die gevolgd had moeten worden door een staatsgreep (operatie Walküre) maar mislukte doordat Hitler in leven bleef en de staatsgreep te kampen had met tegenslagen in voorbereiding en uitvoering.

In Oorlogsmuseum Eyewitness wordt een document getoond dat door Von Stauffenberg is ondertekend op 10 juli 1944, slechts tien dagen voor de aanslag. Von Stauffenberg was op dat moment chef-staf onder generaal Friedrich Fromm, bevelhebber van het reserveleger. Een functie die Von Stauffenberg vanaf juni 1944 vervulde nadat hij hersteld was van zijn in Noord-Afrika opgelopen verwondingen waarbij hij onder andere zijn rechterhand en linkeroog verloren had.

Von Stauffenberg werd, samen met andere vooraanstaande coupplegers als generaal Friedrich Olbricht en generaal Ludwig Beck, nog op de dag van de aanslag gearresteerd en op direct bevel van Fromm in de nacht van 20 op 21 juli 1944 geëxecuteerd. Het document is daarmee een zeer bijzondere en tastbare herinnering aan Von Stauffenberg, de man die uitgroeide tot hét icoon van het militaire verzet tegen Hitler in nazi-Duitsland.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.