Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand juli 2017

In juli 1941 leek niets een succesvol verloop van operatie Barbarossa, de Duitse invasie van de Sovjet-Unie, in de weg te staan. Duitse gemotoriseerde eenheden trokken in een razendsnel  tempo dieper en dieper Rusland in. Hierbij werden ook motorfietsen gebruikt, waaronder de DKW NZ 350.

De NZ 350 was kort voor de Tweede Wereldoorlog door de Duitse motorfietsenfabrikant DKW ontwikkeld als civiele motorfiets. De motorfiets werd echter in vrijwel ongewijzigde vorm ook door de Wehrmacht in gebruik genomen. De NZ 350 beschikte over een 11,5 PK sterke, aluminium tweetaktmotor en vier versnellingen met zowel hand- als voetbediening. De brandstoftank had een capaciteit van 14 liter wat de motorfiets een actieradius van meer dan 300 km gaf. De motorfiets was daarmee geschikt voor het snel afleggen van grote afstanden over goed begaanbare wegen.

De vaak moeilijk begaanbare wegen en zware omstandigheden in Rusland legden echter ook de zwakke punten van de NZ 350 bloot. De geringe bodemvrijheid van 12 centimeter zorgde voor problemen bij het rijden in ruw terrein en modder hoopte zich snel op tussen voorwiel en het grote spatbord. Het zou tot 1943 duren voordat een nieuwe versie geproduceerd zou worden die beter op militair gebruik was afgestemd: de NZ 350-1.

De DKW NZ 350 in het museum is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. De motorfiets is nooit aangepast, lak en onderdelen zijn nooit vernieuwd. De motorfiets verkeert daarmee nog in exact dezelfde uitvoering als toen deze tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.