Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand januari 2019

De Tweede Wereldoorlog bood bedrijven kansen producten aan de man te brengen die tijdens normale omstandigheden niet noodzakelijk zouden zijn geweest. Het item van de maand januari is hier een klein voorbeeld van: de Protector-lamp van Philips.

De Philips Protector speelde in op de verduistering, een maatregel die gedurende de hele oorlog van kracht was. Straatlampen of andere buitenverlichting bleef gedoofd en voertuigen mochten slechts kleine en van boven afgeschermde verlichting voeren. Daarnaast was het absoluut verboden dat binnenverlichting in huizen of andere panden van buiten zichtbaar zou zijn. Op deze manier werd geprobeerd te voorkomen dat steden of andere plaatsen voor vijandelijke piloten tijdens nachtelijke vluchten als oriƫntatiepunt konden dienen.

Philips maakte hier handig gebruik van door een speciaal gemaakte lamp op de markt te brengen. Een lamp die volledig zwart was en alleen recht naar beneden een kleine lichtstraal produceerde. Zo werd voorkomen dat er stralingslicht ontstond dat via kieren of gaten naar buiten zou ontsnappen.

Op die manier konden huishoudens maar ook winkels of andere bedrijven tijdens het duister met voldoende licht blijven functioneren. Zeker tijdens een donkere wintermaand als januari een oplossing om het gewone leven tijdens de bezetting zo goed mogelijk vol te houden.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.