Corona-lockdown. Oorlogsmuseum Eyewitness is gesloten / War Museum Eyewitness is closed.

Terug - Item van de maand januari 2017

Versorgungsbombe Wehrmacht. De Versorgungsbombe werd door het Duitse leger gebruikt voor het bevoorraden van eenheden vanuit de lucht. De bomvormige container werd gevuld met voorraden en kon aan een parachute vanuit een vliegtuig worden afgeworpen. De Versorgungsbombe staat symbool voor de grootste bevoorradingsoperatie die de Luftwaffe tijdens de oorlog heeft moeten uitvoeren: de luchtbrug naar het omsingelde Stalingrad.

In Stalingrad konden de afgesloten Duitse eenheden, waaronder het gehele zesde Duitse leger onder leiding van generaal Paulus, beschikken over zeven vliegvelden. Van november 1942 tot en met januari 1943 werd met dagelijkse vluchten van en naar deze vliegvelden geprobeerd voldoende voorraden aan te leveren en de vele evacuees af te voeren. Als aanvulling hierop konden voorraden ook afgeworpen worden, daarbij gebruik makend van de Versorgungsbombe.

Voor de luchtbrug werd een groot deel van de transportcapaciteit van de Luftwaffe ingezet, desondanks was zij slechts in staat om maximaal 1/5e van de benodigde voorraden aan te leveren. Als gevolg daarvan waren de verzwakte Duitse eenheden niet langer in staat Stalingrad tegen aanvallen van Russische eenheden te verdedigen waarbij halverwege januari 1943 ook de voor de luchtbrug noodzakelijke vliegvelden verloren gingen. Vanaf dat moment was het afvoeren van evacuees niet langer mogelijk en konden de weinige voorraden alleen nog worden afgeworpen. Toen het Duitse leger in Stalingrad eind januari 1943 de strijd moest staken kwam ook aan de luchtbrug een einde. De Luftwaffe had 500 transporttoestellen verloren waarbij meer dan 1100 bemanningsleden gesneuveld waren.

 

 

 

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.