Oorlogsmuseum Eyewitness is vanwege de actuele coronamaatregelen tot nader bericht gesloten.

Terug - Item van de maand januari 2016

A-2 Jacket. Een typerend item dat bepalend was in het imago van de Amerikaanse gevechtsvliegers tijdens de Tweede Wereldoorlog was een bruinleren jack dat iedere piloot met trots droeg: het jack dat officieel bekend staat als ‘jacket, flying, type A-2’, ingevoerd in 1931.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog groeide het jack uit tot een ongekend populair item. Het jack had een moderne en robuuste uitstraling en droeg bij aan het elitaire karakter van de vliegers. Veel vliegers maakten van hun jack een uniek item door het te voorzien van tekeningen of emblemen. Net als hun toestellen voorzagen ze hun jacks van getekende pin-ups of stripfiguurtjes. Zo is één van de twee A-2’s die in Oorlogsmuseum Eyewitness tentoongesteld wordt aan de voorzijde voorzien van een afbeelding van Donald Duck.
Ondanks de grote populariteit werd in 1943 besloten het jack niet meer uit te reiken en te vervangen door stoffen jacks. Omdat militairen die reeds een jack hadden wel een vervangend exemplaar konden aanvragen werd het jack toch gedurende de gehele oorlog gedragen. Ook na de oorlog bleef het jack zeer populair onder zowel militairen als burgers. Tot op de dag van vandaag wordt het geproduceerd en gedragen.

 

 

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.