Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand februari 2022

De Duitse generaal Friedrich Wiese (1892 – 1975) diende tijdens de gehele Tweede Wereldoorlog in de Wehrmacht aan zowel het West- als Oostfront. Gedurende de oorlog klom hij op van luitenant-kolonel tot de rang van generaal en werd hij meerdere malen onderscheiden. Als commandant van het 39e infanterieregiment, onderdeel van de 26e infanteriedivisie, ontving hij op 14 februari 1942 het Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes. Hiermee werd hij onderscheiden voor de prestaties die zijn regiment had geleverd tijdens operatie Barbarossa (de Duitse inval in Rusland in de zomer van 1941) en de daarop volgende winter van 1941-1942.

Het Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes (ridderkruis) was een hoge, militaire onderscheiding en werd in de eerste oorlogsjaren door Hitler persoonlijk uitgereikt. Het was, zoals ook bij generaal Wiese, vaak een erkenning voor het leiderschap van hogere officieren en de gevechtsprestaties van hun eenheid.

Behorende bij deze onderscheiding werd ook een perkamenten oorkonde opgesteld die door Hitler werd ondertekend. Deze oorkonde werd geplaatst in een rood leren map met daarop de Duitse adelaar in goud.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden steeds meer ridderkruizen uitgereikt, waarbij deze vaker aan lagere rangen werden toegekend vanwege getoonde heldenmoed aan het front.  Vanaf april 1943 werd echter gestopt met het uitreiken van de bijbehorende ridderkruismappen en werd alleen nog een papieren certificaat uitgereikt.

Om die reden zijn de ridderkruismappen zeldzamer dan de ridderkruizen zelf, waarvan er uiteindelijk ongeveer 7300 toegekend zijn. De ridderkruismap van generaal Wiese wordt samen met zijn ridderkruis met eikenloof (uitgereikt op 24 januari 1944) getoond in Oorlogsmuseum Eyewitness en is tevens opgenomen in het nieuwe fotoboek Eyewitness Inside WWII.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.