Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand februari 2020

Een Britse commando in het uniform van No. 3 Commando maakt deel uit van een display in Oorlogsmuseum Eyewitness over het Britse leger gedurende de bevrijding van West-Europa in 1944 en 1945. Het uniform vormt daarmee ook een verwijzing naar de grote rol die de Britse commando’s speelden in de bevrijding van Midden-Limburg in januari en februari 1945.

Begin februari 1945 konden de Britse commando’s van No. 3 Commando terugkijken op een van de zwaarste gevechten die zij tijdens de Tweede Wereldoorlog voerden. Als onderdeel van de 1 Commando Brigade had de eenheid samen met de 45 Royal Marines Commando strijd geleverd in het gebied tussen Maasbracht, Linne en Montfort. Deze gevechten maakte deel uit van operatie Blackcock, het geallieerde offensief in januari 1945 om de Duitse weerstand ten westen van de Roer in de driehoek tussen Sittard, Roermond en Heinsberg te breken.

De commando’s van No. 3 Commando en 45 RM Commando hadden hevig te lijden gehad onder de gevechten. Tijdens hun opmars vanuit Brachterbeek leden zij zware verliezen op open terrein. Het is ook tijdens deze gevechtsacties geweest dat korporaal Henry Eric Harden sneuvelde bij zijn pogingen om gewonde commando’s in veiligheid te brengen. Deze heldhaftige actie leverde hem postuum het Victoria Cross op, de hoogste Britse militaire onderscheiding.

Met steun van gepantserde eenheden werd uiteindelijk de Duitse weerstand gebroken en werd operatie Blackcock afgerond. Duitse troepen waren, met uitzondering van een klein gebied ten zuiden van Roermond, teruggedreven tot aan de oostzijde van de Roer. Hiermee vormde deze sector niet langer een bedreiging voor de geallieerden en konden veel grotere offensieven gelanceerd worden: met operatie Veritable en operatie Grenade trokken de geallieerden in februari 1945 verder Duitsland in.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.