Oorlogsmuseum Eyewitness is vanwege de actuele coronamaatregelen tot nader bericht gesloten.

Terug - Item van de maand februari 2016

Walther P-38 pistool. De Walther P-38 was het standaard pistool van het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Walther P-38 wordt gezien als een van de beste pistolen ooit gemaakt maar met meer dan één miljoen geproduceerde pistolen was het wapen allerminst zeldzaam. In Oorlogsmuseum Eyewitness is sinds kort een Walther P-38 tentoongesteld die door de aan het wapen verbonden geschiedenis wel zeer uniek is. Het wapen heeft recentelijk al in Dagblad de Limburger en andere media in de schijnwerpers gestaan maar krijgt ook als ‘item van de maand’ de aandacht die het verdient.
Op maandagochtend 14 augustus 1944 wordt in de Heerlense wijk Molenberg de beruchte en gehate NSB’er Mathias Raeven, terwijl hij als groenteboer aan zijn dagelijkse ronde bezig is, door de jonge verzetsstrijder Pierre Janssen onder vuur genomen. Janssen schiet op Raeven met een op het Duitse leger buitgemaakte Walther-P38. Raeven wordt dodelijk getroffen, de liquidatie is succesvol. Janssen geeft het wapen, dat nu een moordwapen is en als bewijs kan dienen, aan mede-verzetsstrijder Joseph Buers met de opdracht het wapen te doen laten verdwijnen. Buers neemt het wapen aan, verstopt dit bij hem thuis, en zal er de rest van zijn leven over zwijgen.
In 2015 is het wapen, nadat het meer dan 70 jaar verborgen is gebleven, door de nabestaanden van Buers aan Oorlogsmuseum Eyewitness geschonken waar het een prominente plek heeft gekregen in het verzetsdiorama.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.