Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand december 2019

Als item van de maand in Oorlogsmuseum Eyewitness zijn al meerdere malen Amerikaanse helmen getoond. Helmen die een verhaal vertellen door het divisie-embleem of andere tekens die op de helm zijn aangebracht. Dat geldt ook voor een helm van de 2nd Infantry Division, met daarop het kenmerkende embleem van een Indiaans opperhoofd.

In de geschiedenis van het Ardennenoffensief, de laatste grote Duitse aanval aan het westfront tijdens de Tweede Wereldoorlog, neemt het verloop van de strijd in en om Bastogne een prominente rol in. Veel minder bekend is het feit dat het zwaartepunt van het offensief meer en meer op Bastogne kwam te liggen doordat Amerikaanse eenheden in de meest belangrijke, noordelijke sector de Duitse opmars vanaf de eerste dag wisten te dwarsbomen. Een zware en harde strijd waar de 2nd Infantry Division een belangrijke bijdrage aan leverde.

De 2nd Infantry Division was geland in Normandië op 7 juni 1944 en had daarna vrijwel onafgebroken deelgenomen aan de strijd in Frankijk. Enkele maanden later, op 3 oktober 1944, trok de divisie de Duitse Eifel  binnen als onderdeel van het geallieerde offensief in het Hürtgenwald. Tijdens de inleidende gevechten die vooraf gingen aan het Ardennenoffensief werd de divisie gedwongen haar posities in het Hürtgenwald te verlaten en terug te trekken richting België.

Vanaf het moment dat de Duitsers hun offensief lanceerden op 16 december 1944 wisten de militairen van de Indianhead Division samen met de onervaren militairen van de 99th Infantry Division de Duitse opmars tijdens de zware slag om Elsenborn tot staan te brengen. Gevechten waarin de militairen naast de voortdurende Duitse aanvallen door de weers- en terreinomstandigheden gedwongen werden tot het uiterste te gaan maar er wel in slaagden de Duitse opmars in deze noordelijke regio een eerste zware slag toe te brengen. Mede hierdoor waren de Duitsers uiteindelijk gedwongen het zwaartepunt van hun gehele offensief richting Bastogne te verleggen.

De helm van de 2nd Infantry Division die in het museum getoond wordt, zorgt ervoor dat ook dergelijke verhalen niet vergeten worden. Een tastbare herinnering aan de indrukwekkende geschiedenis van de divisie in december 1944.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.