Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand december 2018

Op 24 december 1945 werd in het Duitse Wiesbaden SS-Obergruppenführer und General der Waffen-SS und Polizei Richard Hildebrandt gearresteerd. Zijn uniform wordt getoond in Oorlogsmuseum Eyewitness en is een van de meest bijzondere en beladen objecten in de museumcollectie.

Richard Hildebrandt vervulde als SS-functionaris verscheidene hooggeplaatste bestuurs- en politiefuncties. Met name tijdens zijn functie als Höheren SS- und Polizeiführer en Beauftragter des Reichskommissars für die Festigung des deutschen Volkstums in de in Polen gelegen Reichsgau Danzig-Westpreusen en tijdens zijn daarop volgende periode als hoofd van het Rasse- und Siedlungshauptamt der SS, was hij verantwoordelijk voor omvangrijke onder zijn leiding gepleegde oorlogsmisdaden. Met zijn gevangenneming in december 1945 kon Hildebrandt ter verantwoording worden geroepen voor deze oorlogsmisdaden. Er volgden twee afzonderlijke processen tegen hem.

Op 1 juli 1947 werd hij samen met dertien anderen aangeklaagd voor oorlogsmisdaden, lidmaatschap van een misdadige organisatie en misdaden tegen de menselijkheid tijdens het Prozess Rasse und Siedlungshauptamt der SS dat in Neurenberg gehouden werd. Hildebrandt werd op 10 maart 1948 schuldig bevonden en tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Daarop volgend werd Hildebrandt uitgeleverd aan Polen waar hij tijdens een tweede proces werd aangeklaagd voor alle in Polen gepleegde misdaden. De Poolse rechters legden Hildebrandt in november 1949 de doodstraf op, een straf die in november 1950 door het hooggerechtshof In Warschau werd bekrachtigd. Op 10 maart 1952 werd Hildebrandt ter dood gebracht door ophanging.

Het is niet alleen deze beladen geschiedenis die het uniform tot een bijzonder object maakt. Ook de vondst van het uniform kent een opmerkelijke historie. Het uniform is tijdens de Tweede Wereldoorlog als oorlogsbuit in handen gekomen van een Amerikaanse militair en daarna meer dan 60 jaar lang door hem bewaard gebleven. Pas na het overlijden van deze veteraan werd het uniform weer ontdekt. Op deze manier heeft dit bijzondere uniform de tand des tijds doorstaan en is het uiteindelijk in de collectie van Oorlogsmuseum Eyewitness terecht gekomen. Met recht een uniek museumstuk.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.