WINTERSLUITING. Oorlogsmuseum Eyewitness is van november t/m maart gesloten. Geopend op afspraak voor groepen en scholen.

Terug - Item van de maand Augustus

Item van de maand (augustus)
Niet zeldzaam maar wel bijzonder: de Silver Star Medal
De Silver Star, officieel de Silver Star Medal, is een Amerikaanse dapperheidsonderscheiding toegekend voor moedig optreden tijdens een actie tegen vijandelijke troepen. De Silver Star is in 1932 ingevoerd ter vervanging van de 1918 Citation Star en wordt tot op de dag van vandaag in de Amerikaanse krijgsmacht gebruikt.
Opvallend detail is dat hoewel de onderscheiding de Silver Star genoemd wordt, de medaille voor het grootste deel goud van kleur is. De medaille bestaat uit een vergulde, vijfpuntige ster met centraal daarop geplaatst de eigenlijke zilveren ster, omringd door een lauwerkrans. Aan de achterzijde is de tekst ‘For gallantry in action’ aangebracht.
Het is onbekend hoeveel exemplaren van de Silver Star zijn uitgereikt sinds 1932 maar geschat wordt dat tussen de 100.000 en 150.000 militairen ooit de eer hebben gehad de Silver Star te mogen ontvangen. Alleen al voor de Tweede Wereldoorlog moet het aantal dragers van de Silver Star op duizenden worden geschat.
Daarmee is de Silver Star geen zeldzame onderscheiding. Maar wanneer in acht wordt genomen dat de Verenigde Staten slechts twee hogere dapperheidsonderscheidingen kennen, het Distinguished Service Cross en de Medal of Honor, moet achter elke Silver Star een verhaal schuil gaan van moed en doorzettingsvermogen tijdens gevechtshandelingen. Duizenden verhalen over militairen die voor het grootste deel in de vergetelheid zijn geraakt maar ieder afzonderlijk een buitengewone prestatie hebben geleverd. En dat maakt de Silver Star toch wel bijzonder.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.