Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand augustus 2022

Op 15 augustus 1944, ruim twee maanden na de landing in Normandië, voerden geallieerde eenheden een tweede invasie uit in Frankrijk: operatie Dragoon. Het over meerdere aanvalsgroepen verdeelde Amerikaanse 7e leger onder generaal Alexander Patch landde op de Franse, Middellandse Zeekust tussen Toulon en Cannes. Hiermee werd een landingsgebied veiliggesteld voor het Franse leger B, onder generaal Jean de Lattre de Tassigny, om daarop volgend op te rukken naar Marseille.

Met de Rhône als westgrens en de Alpen als oostgrens van het operatiegebied konden beide legers, verenigd als 6e Amerikaanse legergroep, de Duitse eenheden noordwaarts drijven. Op deze manier werd Vichy-Frankrijk ten val gebracht, kregen de geallieerden met Toulon en Marseille grote havens in handen en werd een breed front gecreëerd vanaf het moment dat de 6e legergroep contact zou leggen met de vanuit Normandië oprukkende 12e Amerikaanse legergroep. Dit doel werd halverwege september 1944, een maand na de invasie, bereikt.

De 6e legergroep vormde daarna de zuidelijke pijler van het geallieerde front in West-Europa. Samen met de Britse 21e legergroep in het noorden en de Amerikaanse 12e legergroep in het centrum strekte dit front zich inmiddels uit van de Noordzee tot aan de Zwitserse grens. De 6e legergroep zou in de winter van 1944-1945 nog zware gevechten leveren in de Vogezen en Elzas om vervolgens tot aan het einde van de oorlog door zuid-Duitsland op te rukken richting Oostenrijk.

De Amerikaanse 3e infanteriedivisie vocht vanaf de landing bij Saint-Tropez op 15 augustus 1944 vrijwel onafgebroken aan het front van de 6e legergroep. De divisie zou in Duitsland de grote steden Neurenberg, Augsburg en München innemen om zo op te rukken tot aan Salzburg. Daar nam de divisie ook Schloss Klessheim in. Dit kasteel was door Hitler en andere hooggeplaatste nazi’s, wanneer zij in het nabijgelegen Berchtesgaden verbleven, gebruikt als officiële ontvangstresidentie voor bevriende staatshoofden en andere prominenten. Na de oorlog werd het door de Amerikaanse bezettingsmacht in Oostenrijk als hoofdkwartier in gebruik genomen.

De Amerikaanse 3e infanteriedivisie en de rol die de divisie als een van de fronteenheden van de 6e legergroep gespeeld heeft in de strijd tegen nazi-Duitsland is, in vergelijking met andere divisies, een stuk onbekender. Juist om die reden kan een helm met het embleem van de divisie, als herinnering aan de individuele militair die deze helm gedragen heeft tot aan de legergroep waar hij deel van uitmaakte, er toe leiden dat ook een dergelijk stukje oorlogsgeschiedenis niet vergeten wordt.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.