Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand augustus 2021

In de komende jaren zullen de laatste Tweede Wereldoorlog-veteranen komen te overlijden en zal daarmee ook een einde komen aan de mogelijkheid om hun ervaringen uit eerste hand te vernemen. In 1992 legde de Amerikaanse auteur Stephen E. Ambrose in zijn boek Band of Brothers als een van de eersten volledig de focus op dergelijke verhalen. Hij tekende in zijn boek de geschiedenis op van de parachutisten van Easy Company, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division.

Door de verfilming van het boek kregen de veteranen van Easy Company vanaf de première van de miniserie Band of Brothers in 2001 in snel tempo een wereldberoemde status. Een van de mannen wiens verhaal in het boek Band of Brothers werd opgetekend, was Forrest L. Guth (1921 – 2009). Hoewel hij niet als personage werd gebruikt in de verfilming van het boek, groeide ook hij desalniettemin uit tot een van de beroemdste Amerikaanse Tweede Wereldoorlog-veteranen.

Forrest Guth groeide op in Pennsylvania waar hij voor de oorlog werkte in een staalfabriek. Na de Japanse aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941 en de daarop volgende deelname van de Verenigde Staten aan de Tweede Wereldoorlog, trad Guth vrijwillig in militaire dienst. Hij koos voor de parachutisten, werd ingedeeld bij Easy Company en voltooide in 1943 zijn opleiding.

In september 1943 werd Easy Company naar Engeland verscheept waar de eenheid zich voorbereidde op haar deelname aan de geallieerde invasie in Frankrijk. Guth nam deel aan alle grote militaire operaties waarin Easy Company werd ingezet. Tijdens de luchtlanding in de omgeving van Eindhoven als onderdeel van operatie Market-Garden raakte Guth gewond. Hiervoor ontving hij een Purple Heart, het Amerikaanse gewondeninsigne.

Kort na de Tweede Wereldoorlog verliet Guth de militaire dienst, voltooide een onderwijsopleiding, trad in 1949 in het huwelijk, werd vader van twee kinderen en gaf gedurende zijn hele werkzame leven les op een High School. Guth overleed op 9 augustus 2009 op 88-jarige leeftijd.

Het verhaal van Forrest Guth is daarmee typerend voor de verhalen van de miljoenen veteranen die na de Tweede Wereldoorlog het gewone leven weer oppakten. Toch is het juist bijzonder dat Guth en alle andere veteranen zoals hem, dat doodgewone leven voor een aantal jaren moesten onderbreken voor hun inzet in het grootste militaire conflict dat de wereld ooit gekend heeft.

Oorlogsmuseum Eyewitness is er daarom trots op om een uniform van Forrest Guth, een uniform dat hij droeg tijdens trainingen en op latere leeftijd tijdens veteranenbijeenkomsten en andere evenementen, samen met zijn Purple Heart aan bezoekers te kunnen tonen. De objecten zorgen er immers voor dat dergelijke, persoonlijke verhalen die aan deze objecten verbonden zijn, ook in de toekomst niet vergeten zullen worden.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.