Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand augustus 2019

Op 1 augustus 1944 activeerden de Amerikanen in Normandië een compleet nieuw leger: het US Third Army. Een leger waarin divisies werden ondergebracht die gedurende juli vanuit Engeland naar Normandië waren verscheept en in de laatste week van juli, tijdens operatie Cobra, hadden bijgedragen aan een definitieve Amerikaanse uitbraak uit het bruggenhoofd waar al vanaf D-day hard voor gevochten werd.

Dit Third Army stond onder leiding van een generaal die stond te trappelen om eindelijk zijn volledige bijdrage te kunnen leveren aan de geallieerde opmars: generaal George S. Patton. Drie officiële persfoto’s van Patton worden in Oorlogsmuseum Eyewitness tentoongesteld.

In Frankrijk, aan het hoofd van zíjn Third Army, herhaalde Patton het patroon waarmee hij reeds in Noord-Afrika en Sicilië successen had behaald en de aandacht op zich had weten te vestigen. Hij maakte gebruik van zijn gemechaniseerde eenheden maar ook van het gemotoriseerde transport dat hem ter beschikking stond om zijn infanteriedivisies en ondersteunende eenheden in hoog tempo te laten oprukken. In combinatie met een doelgerichte inzet van tactische luchteenheden kon hij zo een razendsnelle opmars forceren en de ineenstorting van het Duitse leger in Frankrijk gedurende augustus 1944 uitbuiten.

Maar het waren niet alleen deze militaire successen waarmee Patton de aandacht naar zich toe trok. In zijn kenmerkende uniform, met revolvers en helm, was hij een opvallende verschijning. Generaal Patton kwam uit voor zijn mening en mengde zich graag onder zijn troepen. Hij gaf leiding vanaf het front en was zich ervan bewust dat elke militair, van de laagste soldaat tot de hoogste officier, een onmisbare rol speelde in de geoliede machine die zijn Third Army moest zijn. Maar tegelijkertijd eiste hij van iedere militair onder zijn bevel eenzelfde verbetenheid en inzet in de strijd zoals hij die ten toon spreidde en trad hij keihard op wanneer hier in zijn ogen niet aan werd voldaan. Om deze manier van leidinggeven werd hij tegelijk bewonderd en gehaat.

Ondanks het feit dat Patton ‘slechts’ een leger aanvoerde wist hij op deze manier uit te groeien tot een van de bekendste Amerikaanse generaals tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een bekendheid die tot ver na zijn noodlottige dood in december 1945, tot op de dag van vandaag is blijven bestaan.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.