Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand augustus 2018

In Oorlogsmuseum Eyewitness neemt in relatie tot onderduik en verzet één verhaal een prominente plek in:  het verhaal van Frans Kanarek, een Duitse jood die tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat in Beek. Een onderduik die begon in augustus 1942.

Op 25 augustus 1942 vond een grote razzia in Limburg plaats. Ongeveer 600 joden, allemaal jonger dan 60 jaar, moesten gehoor geven aan de oproep van de Zentralstelle für jüdische Auswanderung om zich te melden in Maastricht. Van daaruit zouden zij per trein naar Westerbork gebracht worden om aldaar gecontroleerd te worden voor Arbeitsteilnahme in Deutschland.

Ook Frans Kanarek (voor de oorlog reeds vanuit Duitsland samen met zijn ouders en zus naar Beek gevlucht) had deze oproep gekregen maar wist met behulp van zijn vriend Maxime Hennekens een onderduikplaats te vinden op de zolder van de fabriek Hennekens in het centrum van Beek.

Kanarek heeft vervolgens meer dan twee jaar op de fabriekszolder doorgebracht en zijn onderduik succesvol weten vol te houden. Na de bevrijding van Beek in september 1944 was hij weer een vrij man en sloot zich aan bij de Stoottroepen. Maar helaas werd hij snel ziek en overleed in maart 1945 aan tuberculose.

In Oorlogsmuseum Eyewitness herinneren verschillende objecten aan het bijzondere verhaal van Frans Kanarek.  Zo zijn er kleine attributen te zien die Kanarek gedurende zijn onderduik als tijdverdrijf maakte, foto’s van hem en zijn onderduikzolder maar ook de originele plafondplanken met daarop door Kanarek geschreven teksten waarin hij het verloop van de oorlog bijhield. Al deze objecten vormen samen een tastbare herinnering aan een bijzonder stukje lokale oorlogsgeschiedenis.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.