Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand april 2022

In april 1945 begon het Russische leger aan de laatste grote slag tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa: de Slag om Berlijn. Om nazi-Duitsland definitief te kunnen verslaan moest de Duitse hoofdstad tot in het centrum ingenomen worden. Hierbij kwam het tot felle straat- en huis-aan-huisgevechten tussen Russische troepen en bij elkaar geraapte Duitse eenheden, waaronder ook veel jonge jongens en oude mannen van de Volkssturm.

Voor een inzet in dichtbebouwde gebieden zoals Berlijn had één wapen de voorkeur onder de Russische troepen: het machinepistool PPSh-41. Dit wapen bood de Russische infanterist een hoge mate van vuurkracht voor gevechten op korte afstand.

De PPSh-41 was het Russische antwoord op het Finse machinepistool Suomi KP31. Tijdens de Winteroorlog van november 1939 tot maart 1940 hadden Russische eenheden verliezen geleden door de effectieve tegenstand die Finse troepen met hun Suomi-machinepistolen konden leveren. Het Russische leger beschikte over een machinepistool, de PPD40, maar dit wapen voldeed niet en was, mede door een ingewikkeld productieproces, in zeer beperkte mate beschikbaar. Besloten werd om naar voorbeeld van het Finse machinepistool een eigen machinepistool te ontwikkelen.

Georgy Shpagin ontwikkelde in relatief korte tijd een machinepistool dat aan de gestelde eisen voldeed: het Pistolét-pulemyót Shpágina werd in 1941 in het Russische leger geïntroduceerd.  De PPSh-41 bood twee grote verbeteringen ten opzichte van de PPD40: het wapen was opgebouwd uit minder onderdelen die ook nog eens veel eenvoudiger te produceren waren en beschikte over een goede mondingsrem die de terugslag verminderde en daarmee de stabiliteit van het wapen tijdens het vuren sterk verbeterde. Net als het Suomi-machinepistool beschikte de PPSh-41 over een trommelmagazijn met een inhoud van 71 patronen.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden bijna 6 miljoen exemplaren van de PPSh-41 voor het Russische leger geproduceerd. Tot in de puinhopen van Berlijn groeide het machinepistool daarmee uit tot een iconisch wapen dat, mede door de vele propagandafoto’s, voor altijd verbonden zal blijven aan de Russische soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.