Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand april 2021

In de laatste weken van april 1945 vond de laatste, grote slag van de Tweede Wereldoorlog in Europa plaats: de Slag om Berlijn. Na zware gevechten aan de Oder en om de Seelower Höhen voerden Russische troepen een chaotische en moeizame strijd tegen een hardnekkige Duitse verdediging in de hoofdstad.

Naast de laatste restanten van de Wehrmacht en Waffen-SS leunde de Duitse verdediging sterk op de Volkssturm. Alle jongens en mannen tussen de 16 en 60 die niet reeds in militaire dienst zaten, werden vanaf oktober 1944 opgenomen in eenheden van deze militie. Leden droegen meestal geen uniform maar kregen ter herkenning alleen een armband uitgereikt.

De bewapening van de Volkssturm bestond uit een grote variatie aan wapens die voorhanden waren. In de laatste maanden van de oorlog werden aanvullend daarop ook enkele zeer simpele en snel ontworpen wapens voor de Volkssturm geproduceerd. Naast verschillende wapens die onder de term Volkssturmgewehr werden geïntroduceerd, werd ook de Maschinenpistole 3008 voor de Volkssturm ontwikkeld.

De MP3008 was een poging om snel en goedkoop een simpel machinepistool te produceren. Dit werd gedaan naar voorbeeld van de Britse Stengun MkII. Het naar onder gerichte magazijn, gelijk aan het magazijn voor de MP38 en MP40, was het enige verschil. Het wapen maakte gebruik van het 9x19mm patroon, het patroon dat in vrijwel alle Duitse pistolen en machinepistolen gebruikt werd.

De MP3008 kwam bekend te staan als het Volksmachinenpistole. Hoewel er een miljoen exemplaren van het wapen besteld werden, werd dit bij lange na niet gehaald. Naar schatting zijn er maximaal 10.000 stuks geproduceerd en is het onbekend of en in welke mate het wapen nog aan eenheden is uitgereikt.

De MP3008 is zodoende niet of nauwelijks ingezet in de strijd, er zijn ook geen foto’s bekend waarop het wapen bij troepen in gebruik is. Desondanks zal het zeer zeldzame wapen altijd verbonden blijven aan de Volkssturm en de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.