Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand april 2019

De Duitse admiraal Hubert Schmundt speelde een grote rol in de Duitse aanval op Noorwegen in april 1940. Zijn parade-uniform wordt in Oorlogsmuseum Eyewitness getoond als onderdeel van een klein maar bijzonder display over de Duitse Kriegsmarine.

Dat de Kriegsmarine bij Unternehmen Weserübung, de Duitse aanval op Denemarken en Noorwegen in april 1940, een grote rol speelde is begrijpelijk. Zeker bij de aanval op Noorwegen waren de Duitse strijdkrachten volledig afhankelijk van de marine om snel en doeltreffend eenheden op strategische plaatsen in heel Noorwegen aan land te zetten.

Deze strategische plaatsen waren allemaal steden die over grote zeehavens beschikten. Naast de hoofdstad Oslo waren dat voornamelijk Kristiansand, Bergen, Trondheim en Narvik. De havens in deze plaatsen beschikten over voldoende capaciteit om grote hoeveelheden militairen en materiaal te kunnen verwerken. Een snelle inname van deze havens was dan ook essentieel in het slagen van de Duitse invasie.

De inname van de havenstad Bergen lag in de handen van Konteradmiral Hubert Schmundt, een beroepsofficier die vanaf 1908 onafgebroken in de Duitse marine diende en een aanzienlijke carrière had doorlopen. Schmundt beschikte voor zijn aanval op Bergen over meer dan tien marineschepen waarmee hij 1900 Duitse militairen aan land diende te zetten. Zijn vlaggenschip was de lichte kruiser Köln.

In de vroege ochtend van 9 april 1940 zette Schmundt met zijn schepen rechtstreeks koers richting Bergen. Ondanks tegenstand van het Noorse kustfort bij Kvarven, waarbij de Duitse schepen Köningsberg en Bremse aanzienlijke averij opliepen, was de aanval een succes. Bergen werd zonder tegenstand ingenomen waarna ook het fort snel over land kon worden bereikt en uitgeschakeld.

Voor het welslagen van deze operatie ontving Schmundt op 14 juni 1940, vier dagen na de capitulatie van Noorwegen, het Ritterkreuz des Eisernes Kreuzes. Schmundt diende nog tot mei 1944 in de Kriegsmarine en verbleef na de Tweede Wereldoorlog twee jaar in Brits krijgsgevangenschap. Hij overleed op 96-jarige leeftijd op 17 oktober 1984.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.