Oorlogsmuseum Eyewitness is definitief gesloten. War Museum Eyewitness is closed permanently.

Terug - Item van de maand april 2018

In april 1940 besloot Rusland te stoppen met de productie van het door Tokarev ontwikkelde SVT-38 geweer. Ervaringen met het wapen gedurende de Winteroorlog van november 1939 tot maart 1940 hadden de tekortkomingen van het wapen blootgelegd. Een verbeterde versie werd vervolgens in productie genomen: het SVT-40 geweer.

Het SVT-40 geweer was ten tijde van de introductie een zeer modern wapen. Het semi-automatische geweer maakte gebruik van een gasdruklaadsysteem, was voorzien van een mondingsrem en beschikte over een magazijn voor 10 patronen. Hier kleefde echter ook nadelen aan. Productie van het wapen was kostbaar en ingewikkeld en liep problemen op na de Duitse invasie van Rusland in juni 1941. Daarnaast was regelmatig en nauwkeurig onderhoud noodzakelijk om het geweer probleemloos te kunnen gebruiken. Dit onderhoud bleek voor de vaak laagopgeleide Russische soldaten moeilijk uit te voeren.

Het SVT-40 geweer is zodoende nooit uitgegroeid tot een volwaardige vervanging van de Mosin-Nagant M91/30, het grendelgeweer dat al vele jaren bij het Russische leger in gebruik was en ook gedurende de Tweede Wereldoorlog nog op zeer grote schaal werd geproduceerd en ingezet. De ontwikkeling van eenvoudige maar robuuste machinepistolen als de PPSh. 41 of de PPS. 43 gaven de infanterie daarnaast ook de benodigde vuurkracht voor gevechten op korte afstand. Desalniettemin zijn er uiteindelijk 1,6 miljoen SVT-38 en SVT-40 geweren geproduceerd en bleef het tot het einde van de Tweede Wereldoorlog bij het Rode Leger in gebruik.

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.