Corona-lockdown. Oorlogsmuseum Eyewitness is gesloten / War Museum Eyewitness is closed.

Terug - Item van de maand September 2016

Stengun Mk (Mark) V
De Stengun werd in 1940-1941 ontwikkeld om de Britse krijgsmacht snel, goedkoop en in grote getalen een pistoolmitrailleur te kunnen leveren. Een tegenvallende betrouwbaarheid en accuratesse werden daarbij voor lief genomen omdat vooral een snelle productie van het wapen gewenst was. Naarmate de oorlog vorderde en er meer en meer Stenguns voorhanden waren, werden pogingen ondernomen het wapen te verbeteren. Het resultaat hiervan was de Stengun Mk V.
De Stengun Mk V was ten opzichte van het oorspronkelijke, eenvoudige ontwerp op een aantal punten sterk verbeterd. De Mk V werd voorzien van een massieve houten kolf en twee houten pistoolhandgrepen. Dit verbeterde de hanteerbaarheid van het wapen tijdens het vuren aanzienlijk. Ook kreeg het wapen een verbeterd vizier en een bajonethouder.
De Stengun Mk V werd vanaf het begin van 1944 in gebruik genomen. Veel militairen van de Britse 1st Airborne Division waren uitgerust met het wapen gedurende de Slag om Arnhem in september 1944. Daar voldeed de Stengun Mk V aan alle verwachtingen en bleek het een uitermate geschikt wapen voor de gevechten in de stad en de omliggende dorpen. De Stengun Mk V is de geschiedenis ingegaan als de Paratrooper’s Sten.

 

Openingstijden

Het museum is vandaag gesloten.

Morgen is het museum gesloten

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.