Oorlogsmuseum Eyewitness is geopend! Reservering is verplicht: koop uw entreekaarten online!

Terug - Item van de maand maart 2016

Pet van Arie Johannes Zondervan.
Arie Zondervan was een vooraanstaand politicus van de Nationaal Socialistische Beweging (NSB) en een vertrouweling van Anton Mussert, de leider van de NSB. Zondervan was in 1933 tot de NSB en de Weerbaarheidsafdeling (WA) toegetreden. In februari 1939 werd hij door Anton Mussert benoemd tot diens persoonlijk adjudant. Na de Duitse inval in Nederland kreeg hij de leiding over de WA.
In december 1941 nam Zondervan dienst in het Nederlandsch Legioen, een eenheid van de Waffen-SS bestaande uit Nederlandse vrijwilligers. Na zijn terugkeer in Nederland werd hij benoemd tot inspecteur van de in november 1943 opgerichte Nederlandsche Landwacht, een organisatie ter bescherming van NSB’ers die steeds vaker doelwit waren van verzetsacties.
Zondervan vluchtte in september 1944 samen met zijn gezin naar Assen om aan de oprukkende geallieerde troepen te ontkomen. In mei 1945 dook hij onder in Amsterdam waarna hij onder een valse identiteit als Duitse soldaat in Canadees krijgsgevangenschap belandde. Hij werd echter ontdekt, aan de Nederlandse autoriteiten overgedragen en veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Na zijn vervroegde vrijlating in 1959 vestigde hij zich in Duitsland.

Openingstijden

Het museum is vandaag geopend van 10:00 tot 17:00.

Morgen is het museum geopend van 12:00 tot 18:00.

bekijk de openingstijden koop hier uw online ticket

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

inschrijven

Cadeaubon

koop een cadeaubon van oorlogsmuseum Eyewitness, een leuke verrassing!Per post, via ons mailadres of aan de balie verkrijgbaar.